-
concurs de rețete culinare – cuțitul de Chef stă în sertarul oricărui pasionat de gusturi și arome!
update 06.07.2017: Mulțumesc tuturor celor înscriși în concurs, a fost o cometiție destul de greu de jurizat, diferențele între primele 10 locuri sunt foarte mici. Iată rezultatele finale: Marele premiu: Tochitură moldovenească fiartă în vin roșu, autor Doina Verginia Biță, Zimnicea – 161 puncte Premiul I: Pară în vin cu zdrențe de clătită, sos de […]
retetele intrate in concurs
-
pară în vin cu zdrențe de clătită, sos de vin și înghețată cu nucă
50 minBuna, aceasta este a treia rețeta cu care particip la concurs. Am folosit aceeași tema, vinul, dar acum intr-un preparat dulce, inspirat din bucătăria unei gospodine si reintepretat in stilul propriu. ingrediente pentru 6 portii: pere in vin: 6 pere medii, moi 1 l vin roșu dulce 200g zahăr 1/2 anason stelat 4-5 cuisoare 2 […]
-
tort cu crema de lapte si mousse de capsuni
Descriere pentru prajitura: Stiind ca urmeaza sa am ceva musafiri, m-am gandit sa le pregatesc ceva dulce si bun, ca stiam ca isi doresc asta. Imi doream ceva cu capsuni sa fac, ceva cremos si savuros, ca sa ii cuceresc pe cei dragi. Si acum, nu ca ma laud, dar desertul meu a fost mega […]
-
pui cu hribi si smantana
30 minDaca sunteti fani ciuperci, daca va plac ciupercile, atunci, aceasta mancare o sa vi se para un adevarat deliciu. La mine sotul este fan hribi, asa ca el a fost cel mai fericit sa ii fac acest preparat. Puteti sa o serviti cu o mamaliguta calda! Simt ca v-am facut pofta si ca doriti o […]
-
spaghete cu vinete și roșii – din Sicilia
1 oraSalut, sunt Silviu, mare fan paste in general si spaghete in special. reteta pe care v-o propun este tipic siciliana, in Italia sunt cunoscute ca spaghetti alla Norma. ingrediente – 4 portii 320 g spaghete 2 vinete medii 500 g rosii bine coapte si curatate de coaja sau o cutie de 400 g de rosii […]
-
coșulețe cu sparanghel și creveți
1 oraMa inscriu in concurs cu o reteta spectaculoasa, atat gustativ cat si vizual: cosulete din clatite umplute cu sos bechamel, sparanghel si creveti. clatite ( 10 buc): 250 g faina 400 ml lapte 2 oua 1 lingurita de sare pentru sosul bechamel avem nevoie de: 500 ml lapte 2 linguri de unt 50 g faina […]
-
tartine cu ricotta și confit de cirese cu ardei și goji
40 minA doua reteta cu care ma inscriu in concurs este tot a unui aperitiv, de aceasta data nonconformist, chiar decadent, care ne place mult. ingrediente: confit de cirese: 12-15 cirese fara samburi si feliate in 2 sau 3 felii, in functie de marime 2 linguri de fructe de goji uscate 1 ardei rosu taiat cuburi mici […]
-
trufe de brânză și fistic
Sunt Andreea si va propun un aperitiv simplu si delicios, cu doar patru ingrediente: 300 g branza ricotta 100 g parmesan sau pecorino ras fin 100 f fistic macinat mare sau zdrobit in mojar 1 lingurita de piper proaspat macinat Se amesteca ricotta cu parmesanul si piper la mixer, se da la rece pentru 2 […]
-
tochitură moldovenească fiartă în vin roșu
1 ora jumateBine v-am gasit din nou, sunt Doina, revin in concurs cu un preparat romanesc, vestita tochitura moldoveneasca, asa cum este preparata in zona Husilor, unde vinul este bun si din belsug, Eu sunt de loc din Suceava, dar destinul m-a adus la Dunăre, în Zimnicea. In ceea ce priveste vinul, recomandarea mea este un Pinot Noir sec; Cabernetul […]
-
somon în crustă de parmesan cu sos-cremă de lămâie
40 minBuna tuturor, revin in concurs cu un preparat pe care l-am gustat si invatat sa-l prepar tot in Franta, somon la cuptor in crusta crocanta. Acasa l-am incercat si cu file de salau sau biban de mare, dar somonul are un gust aparte. Sosul cremos de lamaie este cel care face somonul sa devina un […]
-
bouillabaisse – un deliciu din Marsilia
1 ora jumateBuna, ma numesc Amalia si ma inscriu in acest concurs cu unul dintre felurile mele preferate, La Bouillabaisse, despre care este greu de spus daca este o supa sau o tocana mai subtire, cert este ca este un adevarat deliciu. Cea mai buna varianta a acestei mancari se poate savura in porturile franceze de la Mediterana, […]
-
covrigei grecești cu rachiu de anason
1 oraVa prezint o reteta tipic greceasca, un desert preparat in mod curent in casele grecilor. Aroma acestor covrigei este aroma Greciei, aroma de tsipouro este intensificata de adaosul de anason si coriandru pentru a crea un gust specific. Pot fi consumati la cafea sau ca desert. Sunt preparati cu ulei de masline, de asemenea traditie greceasca. ingrediente […]
-
jeleu de cirese
4 orePentru ca este sezonul cireselor, este timpul sa ne bucuram cat mai mult de ele. Jeleurile se fac usor si sunt mult mai sanatoase decat cele din comert. Incercati reteta pentru cei mici, se vor bucura mult! ingrediente: 500 ml suc de cirese 2 pliculete gelatina granule 1 lingura de miere zahar pentru tavalit jeleuri(optional) Mod […]
-
minitort cu blat crocant
12 ore inclusiv timpul de racireRevin cu a doua reteta pentru concurs, un desert cu un gust de exceptie si sanatos. avem nevoie de: blat: 125 g amestec nuci, migdale, alune; 1 plic Glazura Duo Dr Oetker crema: 500 g iaurt grecesc, 250 g crema de branza dulce, 125 ml suc de portocala proaspat stors, 1 plic foi de gelatina, […]
-
ciolan de porc la cuptor, ”îmbatat” cu arome de frunze de visin si bere – cu garnitura de fasole pestrita bob mare
4 oreBuna, sunt Doina! Poposesc in concursul vostru cu un preparat romanesc. avem nevoie de urmatoarele ingrediente: pentru ciolanul la cuptor “imbatat”: un ciolan proaspat de porc 1,5 kg 10 boabe piper 4 frunze dafin 1 ½ lingurita sare mare grunjoasa 15 catei usturoi de curte (6 daca este din cel turcesc) 1 lingurita plina boia de […]
-
panna cotta cu vin și ciocolată
Buna, eu sunt Lubita si sunt de origine romana, chiar daca lumea crede ca sunt rusoaica dupa nume! Ma inscriu in acest concurs cu pasi timizi (asa este felul meu!) si pentru ca am auzit ca este vorba de vin, adica sa punem un strop de vin in ceea ce gatim, mi-am zis ca aceasta […]
-
știucă umplută cu creveți și măsline
2 ore + 1 ora timpul de racireNumele meu este Catalin, ma inscriu in concurs cu o reteta atipica de stiuca umpluta. Prin aceasta modalitate de a prepara stiuca am convins cativa italieni ca si pestele de apa dulce poate fi gustos, nu numai cel marin. Am fost la o partida de pescuit in mini delta raului Po, invitat de niste prieteni […]
-
friptură de pui cu salvie și lămâie
3 oreSalut, bine v-am gasit. Eu sunt incepator in ale bucatariei, de aceea caut variante simple de a gati mancaruri cat mai gustoase si sa le prezint int-un mod cat mai aspectuos, de exemplu acest pui cu lamaie care face parte din preferatele noastre. ingrediente: pieptul, pulpele si aripile de la un pui 2 linguri de unt topit […]
-
pui Kiev – plimbat de la Paris la Moscova, ratacit prin Londra
45 minIntru in hora concursului vostru cu un fel de mancare drag familiei mele, piept de pui umplut cu unt si verdeturi, adica pui Kiev sau Kievskaia. Pe langa bucatarie imi place istoria culinara si din ceea ce am citit despre puiul Kiev, concluzia este ca s-a nascut la Paris, in conditiile in care gatitul cu […]
-
cozonac bucovinean – rețetă tradițională
5 oreBuna Dorian, numele meu este Vera, ma bucur sa te “revad” dupa 20 de ani pe aceasta cale. Sunt curioasa daca iti mai aduci aminte de un episod intamplat pe plaja din 2 Mai, in urma caruia am aflat de ce parintii mei m-au botezat Vera. Tu erai cu un grup “vesel” pe terasa de […]
-
spaghetti în vin roșu
45 minBuna, aceasta este a doua reteta cu care doresc sa particip la concurs. Am acceptat provocarea ta de a folosi vin in retete si iata ce-a iesit… ingrediente (pentru 2 portii) spaghetti nr 5 (aprox 200g) 1/2 ceapa rosie medie 4 catei mari de usturoi 1 lingura ulei de masline 100 ml supa de pui sau […]
-
tartă cu legume, vrăbioara de vitel și spumă de usturoi cu rozmarin
100 minSalut, sunt Georgian – pescar, gurmand, bucatar si fan carne de vita. Eu va propun un preparat care o sa va dea ceva de lucru, dar rezultatul este mai mult decat spectaculos! ingrediente / 4 portii tarta cu legume: 5 foi fine de placinta taiate in 4 seturi cu latura de aproximativ 30 cm 4 ardei […]
-
tort de clatite cu ciocolata, frisca si zmeura
3 oreVa prezint inca o reteta, de aceasta data un desert, un tort pe care il poate prepara orice incepator, rapid si simplu, cremos si delicios. Clatitele le prepar dupa varianta clasica, cu uleiul amestecat in compozitia de clatite, astfel incat se pot coace in tigaie fara a mai fi nevoie de ulei suplimentar, doar o […]
-
spaghetti cu sos de usturoi si masline
15 minBuna, va prezint una dintre retetele mele preferate de spaghetti, o combinatie plina de gusturi: necesar pentru 1 portie: 100 g spaghetti 2 linguri de masline fara samburi feliate 2 catei de usturoi 2 linguri de mazare fiarta 5 minute 3-4 rosii cherry 5 frunze de busuioc tocat foarte fin 2 linguri de ulei de masline […]
-
inghetata exotica de avocado
3 oreBine v-am gasit! Eu sunt Cora, nu magazinul ci pur si simplu Cora 🙂 Va prezint o reteta foarte simpla a unei inghetate delicioase, simplu de preparat si cu un buchet intreg de gusturi exotice. ingrediente: miezul a 4 avocado coapte, tocat marunt sucul de la 4 limes, coaja de la 2 limes + 1 […]
-
arancini siciliene din risotto cu sos ragu
2 oreRevin cu o reteta mai putin cunoscuta in Romania dar foarte populara in Italia, mai ales ca mancare de strada. Originara din Sicilia, este o galusca prajita din risotto, umpluta cu sos ragu, mazare si mozarella in varianta de baza, dar umpluturile pot diferi. De fapt este un mod a valorifica mancarea ramasa din zilele […]
-
tort de inghetata cu praline si unt de arahide
1:15 oreVa propun un tort de inghetata foarte delicios si rapid, cu praline si unt dulce de arahide, intr-un blat de biscuti de cereale cu ciocolata: blat: 150g biscuti de cereale cu ciocolata macinati si 50 g de unt topit umplutura: 1 kg de inghetata, 200 g bomboane praline taiate in bucati mici, 100 g fructe […]
-
banane cu mascarpone si ciocolata
2 oreUn desert foarte rapid si racoritor, care se serveste inghetat: 2 banane crema: 100 g branza mascarpone 1 lingura de miere 1/2 de lingurita de scortisoara topping: 50 de grame de biscuti zdrobiti 50 g de grame de ciocolata topita in bain-marie Se amesteca ingredientele pentru crema, se freaca bine. Pe un platou se pune […]
-
oua ochiuri in cuib de albusuri, pentru dimineti de weekend
10 minBine v-am gasit, va prezint o idee simpla dar spectaculoasa si gustoasa pentru un mic rasfat la micul dejun. Copiii mei tropaie in fiecare weekend cand le pregatesc ouale in acest mod: 4 oua, galbenusurile separate de albusuri 100 g de sunca uscata sau bacon taiat in bucatele mici 4 linguri de cepsoara sau ceapa […]
-
supa minestrone alla cucina povera
60 minNumele meu este Ligia, cea mai parte a anului locuiesc in Italia impreuna cu familia, astfel incat mancarea italiana a luat incet locul celei romanesti in bucataria noastra. Concursul vostru m-a luat pe nepregatite, de dimineata am aflat de el, asa ca am sa ma inscriu exact cu ceea ce am pregatit azi, supa minestrone, […]
-
baclava traditionala turceasca cu fistic si sirop cu apa de trandafiri
1 oraBuna tuturor, numele meu este Yildiz, sunt turcoaica, sunt nascuta in 2 Mai si postez aceasta reteta atat de dragul de a posta pe blogul unui vechi calator prin satul nostru, cat si pentru a va spune mai multe despre una dintre prajiturile turcesti traditionale, care observ ca in varianta romaneasca s-a diluat mult, pe mine apuca rasul […]