walk with the wok

tartă cu legume, vrăbioara de vitel și spumă de usturoi cu rozmarin

concurs culinar
Recipe by | 05/06/2017
100 min
Prep: 45 min | Cook: 50 min | Servings: 4 portii

Salut, sunt Georgian – pescar, gurmand, bucatar si fan carne de vita. Eu va propun un preparat care o sa va dea ceva de lucru, dar rezultatul este mai mult decat spectaculos!

  • ingrediente / 4 portii
  • tarta cu legume:
  • 5 foi fine de placinta taiate in 4 seturi cu latura de aproximativ 30 cm
  • 4 ardei grasi de preferinta galbeni, pentru culoare, taiati in bucati
  • 1 vanata taiata cuburi cu latura de 1 cm
  • 1 dovlecel feliat rondele
  • 4 cepe medii feliate
  • 8 rosii curatate de coaja si feliate
  • 4 catei de usturoi feliati
  • 2 crengute de cimbru verde tocate
  • 1 lingura cu varf de unt topit
  • 1 cub de unt pentru uns formele
  • 2 linguri de ulei de masline
  • sare, piper
  • friptura:
  • 600 g vrabioara de vitel sau manzat tanar,  curatata de pielite, bucata intreaga
  • sare, piper, ulei pentru prajit
  • sos de usturoi si rozmarin
  • 3 catei de usturoi feliati
  • 2 crengute de rozmarin verde, tocat marunt
  • 100 ml de supa de legume
  • 200 ml de smantana pentru gatit
  • 6 galbenusuri
  • 2 linguri de otet balsamic

Tarta: se incinge cuptorul la 200°C (treapta 6 pe gaz), se pregateste o tava acoprita cu hartie de copt. Se incinge uleiul in tigaie, se adauga legumele mai putin rosiile, se prajesc rapid 2-3 minute, se asezoneaza cu sare si piper, se adauga usturoiul, cimbrul, se amaesteca si se pune tot continutul in tava, se da la cuptor pentru 15 minute, la mijlocul intervalului se intorc legumele. In acest timp se pregatesc 4 boluri termorezistente cu diametrul de circa 12 cm, se ung cu unt. Se unge cu unt topit fiecare foaie de placinta, se lipesc una de alta si se aranjeaza in boluri, lasand marginile sa se reverse putin peste forma. Se impart legumele in boluri, se coboara temperatura cuptorului la 180(treapta 5 pe gaz) si se lasa 20 de minute.

Friptura: Se ridica temperatura cuptorului la 200°C. Vrabioara la temperatura camerei se taie in 2 bucati egale, se freaca cu un praf de sare si piper. Se incinge ulei de floarea soarelui sau de rapita intr-o tigaie cu fund gros, preferabil de fonta, se rumenesc ambele bucati 2-3 minute pe fiecare parte inclusiv capetele, se transfera intr-o tava si se da la cuptor pentru 15-20 de minute, in functie de varsta si grosimea carnii. Daca aveti un termometru de carne, temperatura in mijloc nu trebuie sa depaseasca 60°C  pentru medium rare. Se scoate carnea, se acopera cu folie de aluminiu si se lasa 15 minute in repaos.

Sosul: se amesteca rozmarinul cu usturoi, smantana si supa de legume, se pune amestecul intr-o craticioara si se reduce la jumatatee pe foc mediu, se strecoara. Galbenusurile se bat in bain-marie cu otetul balsamic, se adauga sosul obtinut treptat, in tot acest timp se amesteca cu telul, pana capata o textura spumoasa, se asezoneaza cu sare si piper.

Asamblare: se scot tartele din forme, se taie vrabioara felii subtiri, se pun in cosuletele cu legume, se toarna sos si se serveste cu multa bucurie si un vin rosu bun.

Pofta buna si succes tuturor!

postat de Georgian

Comments

Powered by Facebook Comments

Leave a Reply

Send this to a friend