walk with the wok

supa minestrone alla cucina povera

Recipe by
60 min
Prep: 15 min | Cook: 60 min

Numele meu este Ligia, cea mai parte a anului locuiesc in Italia impreuna cu familia, astfel incat mancarea italiana a luat incet locul celei romanesti in bucataria noastra. Concursul vostru m-a luat pe nepregatite, de dimineata am aflat de el, asa ca am sa ma inscriu exact cu ceea ce am pregatit azi, supa minestrone, si promit sa revin cu alte doua retete. Cucina povera inseamna bucataria saracului, pentru ca este un fel de mancare care pe vremuri se prepara in bucatariile taranilor, din ceea ce gaseau la indemana, asa cum este si ciorba noastra de legume. Vesnicia s-a nascut la sat, nu-i asa? Supa minestrone nu are o reteta fixa, este o supa groasa sau o tocana lichida, sezoniera, preparata din legumele care cresc in curtea omului sau se gasesc pe tarabele taranilor. De obicei este o supa doar din legume, dar sunt si variante cu carne, in special de pui sau de vitel. Iata o varianta de minestrone asa cum se prepara in zona in care locuim noi, Brescia.

  • 2 litri de apa
  • 250 ml vin rosu sec sau demisec
  • 500 g rosii sau o cutie de rosii cuburi
  • 1 ceapa tocata marunt
  • 3 catei de usturoi feliati sau 3 fire de usturoi tocate
  • 4 morcovi feliati sau taiati cuburi
  • 3 fire de apio feliate
  • 1 dovlecel taiat cuburi
  • 500 g varza taiata marunt, aici se foloseste varza kalle
  • 400 g fasole alba sau rosie, hidratata si fiarta in prealabil cca 30 minute
  • 150 g spanac tanar tocat mare
  • 200 g paste marunte, de gen stellini, ditalini rigati, orzo
  • 100 g parmesan ras pe razatoarea mare
  • 1 lingurita de busuioc uscat, 1 lingurita de oregano uscat
  • 1 lingurita de piper macinat
  • 2-4 lingurite de sare de mare
  • optional suc de lamaie pentru acrit

Toate ingredientele de mai sus mai putin pastele si spanacul se pun in oala de supa, se da apa in clocot. Se reduce flacara la minimum, se acopera partial cu un capac, se fierbe cam 30 de minute, pana cand morcovii si fasolea sunt patrunse. se adauga pastele, se continua fierberea inca 10 minute, se stinge focul si se adauga spanacul. Se acopera cratita si se lasa inca 10 minute, sa se inmoaie spanacul. Se poate acri in castron dupa dorinta, se presara parmesan si se mamanca cu paine calda cu coaja groasa, taraneasca.

Pofta buna!

postat de Ligia

 

Comments

Powered by Facebook Comments

Leave a Reply

Send this to a friend