walk with the wok

ciolan de porc la cuptor, ”imbatat” cu arome de frunze de visin si bere – cu garnitura de fasole pestrita bob mare

concurs culinar
Recipe by | 15/06/2017
4 ore
Prep: 30 min | Cook: 3 ore | Servings: 6 portii

Buna, sunt Doina! Poposesc in concursul vostru cu un preparat romanesc.

  • avem nevoie de urmatoarele ingrediente:
  • pentru ciolanul la cuptor “imbatat”:
  • un ciolan proaspat de porc 1,5 kg
  • 10 boabe piper
  • 4 frunze dafin
  • 1 ½ lingurita sare mare grunjoasa
  • 15 catei usturoi de curte (6 daca este din cel turcesc)
  • 1 lingurita plina boia de  ardei dulce
  • ½ lingurita piper alb si negru macinat
  • 2 linguri ulei masline
  • 15 frunze visin
  • 700 ml bere blonda
  • 5 l apa
  • garnitura de fasole:
  • 300 g fasole pestrita bob mare
  • 2 cepe potrivite
  • 1 ardei gras
  • 1 ardei kapia
  • ½ morcov
  • 100 ml ulei
  • 3/4 lingurita sare
  • 3 linguri pasta concentrata de rosii
  • 2 crengute cimbru
  • 4,5 l apa pentru fiert fasolea

Acestea fiind zise, sa incepem cu inceputul.

Fasolea am ales-o de seara (chiar daca nu a fost cazul) si am spalat-o in 2 ape, apoi am pus-o intr-o cratita, iar peste ea am turnat 1 l apa calda bine. In vreo ora isi dublase volumul. Era cald in bucatarie, asa ca, dupa ce apa s-a racit, i-am pus cratitei un capac si am bagat la frigider, ca sa nu am surprize neplacute dimineata (sa fermenteze). Dimineata, am scurs apa de la fasole, am pus 1,5 l apa rece si am pus-o la foc mediu pe aragaz.

Intr-o oala mare am pus 5 l apa, pe alt ochi al aragazului. Am spalat ciolanul cu apa rece, iar cand apa din oala a inceput sa fiarb,a am pus ciolanul, boabele de piper,  ½ lingurita sare grunjoasa si foile de dafin. Am luat cu grija spuma care se ridica de la ciolan pana nu a mai fost nevoie. Ciolanul fierbea, fasolea la fel.

Am trecut la preparat mirodeniile pentru ciolan. Am curatat, maruntit si pisat usturoiul. Am taiat foarte marunt frunzele de visin. Am pus intr-un castronel usturoiul, lingurita de sare grunjoasa, boiaua de ardei dulce, jumatatea de lingurita de piper, alb si negur macinat proaspat, cele doua linguri de ulei de masline, frunzele de visine tocate marunt si am amestecat bine cu o furculita, omogenizand foarte bine. Mirodeniile erau pregatite.

La 30 minute, am schimbat din nou apa la fasole. A treia, luand-o in considerare si pe cea de seara. Am pus-o pe aragaz la foc mediu pentru inca 20 minute. Sa fiarba…

Ciolanul l-am lasat sa fiarba 50 minute, dupa care l-am scos, sa se racoreasca, cat sa pot sa il aranjez. Dupa vreo 15 minute, ciolanul s-a racorit si am inceput sa crestez soriciul si grasimea, fara sa crestez si carnea, formand ca niste patrate pe ciolan. Apoi am inceput sa masez cu mirodeniile pregatite foarte bine, ca sa intre mirodeniile in crestaturile facute, pana am terminat mirodeniile. Cu rabdare…Intre timp, trecusera cele 20 minute, la fasole. I-am aruncat apa si am lasat-o asa seaca. Sa astepte…

Am deschis cuptorul aragazului la temperatura de 160 grade. In tava cuptorului am pus zeama in care a fiert ciolanul (cat sa fie tava aproape plina), deasupra gratarul de la aragaz, iar pe gratar mandru: ciolanul! Mi-am pus la indemna, intr-o cana gradata, 700 ml bere blonda… sa astepte si ea sa ii vina randul. Ochii pe ceas… alarma telefonului pusa sa sune la 20 minute… La fiecare stropire cu bere a ciolanului (din 20 in 20 de minute), am completat in tava aragazului cu zeama in care a fiert ciolanul. Sa nu uitati!

Am trecut la pregatit garnitura de fasole. Am taiat julien ceapa, ardeii, jumatatea de morcov-rondele. Intr-o tigaie adanca de teflon am pus 100 ml ulei si legumele, la foc mediu pe aragaz. Le-am amestecat, lasandu-le sa se caleasca usor. Cand au fost gata, am pus pasta de rosii, apoi fasolea. Peste am pus 250 ml din zeama in care a fiert ciolanul. Am pus sarea si am lasat sa fiarba la foc mic… sa scada cum vrea ea.

Din 20 in 20 minute, deschideam cuptorul si turnam in fir subtire  bere peste ciolan, si il intorceam. Nu pot sa va descriu in cuvinte aromele care se imprastiasera in bucatarie. Frunzele de visin, amestecate cu celelalte mirodenii, sunt o minune, dau un gust… dar si un miros… Sa incercati!

Dupa 15 minute, fasolea mea era gata! Am pus crengutele de cimbru, am amestecat de doua ori si am oprit focul.

Ciolanul a suportat tratamentul cu bere timp de trei ore, cu intoarceri si “imbatari”… Dupa a doua ora, am marit cu 10 grade temperatura cuptorului. Deci, prima ora 160 grade, a doua ora 170 grade si a treia ora 180 grade. Acum depinde de cuptorul fiecaruia. Eu nu am cuptor cu ventilare. Dar il cunosc…

Deci: Ciolanul e “imbatat” cu arome de visin si bere. Fasolea e gata. Am mai incalzit fasolea ca se racise, am pus pe un platou fasolea, deasupra ciolanul. Am fost 6 adulti si un copil la masa. A mai ramas osul gol…Noua ne-a placut mult! Voua, voi vedea!

Pofta buna!

postat de Doina-Verginia

Comments

Powered by Facebook Comments

Leave a Reply

Send this to a friend