walk with the wok

bouillabaisse – un deliciu din Marsilia

concurs culinar
Recipe by
1 ora jumate
Prep: 15 min | Cook: 60 min | Servings: 6-8 portii

Buna, ma numesc Amalia si ma inscriu in acest concurs cu unul dintre felurile mele preferate, La Bouillabaisse, despre care este greu de spus daca este o supa sau o tocana mai subtire, cert este ca este un adevarat deliciu. Cea mai buna varianta a acestei mancari se poate savura in porturile franceze de la Mediterana, dintre care Marsilia este vestita pentru cel mai bun bouillabaisse. Unul dintre secrete este varietatea de peste, francezii folosesc 5-6 specii diferite: randunica de mare, barbun, dorada, calcan sau cambula, peste unditar si pesti mai ciudati la aspect al caror nume nu-l stiu, de obicei pesti care se vand mai rar pe tarabele pescariilor tocmai din cauza aspectului lor. De asemenea, in compozitie intra diferite tipuri de scoici, creveti, homari, crabi. Am sa descriu reteta asa cum am vazut-o preparata sub ochii mei pe cheiurile din Marsilia, la tonetele ambulante, si despre care va garantez ca este sublima.

  • ingrediente:
  • 600 kg de fileuri de peste cu texturi diferite, taiate in cuburi mari
  • capate si cozi de peste pentru supa
  • 300 g creveti
  • 500 g midii cu tot cu cochilii, curatate de alge
  • 5 rosii curatate de coaja si seminte, taiate cubulete
  • 1 ceapa taiata pestisori
  • 6-8 catei de usturoi taiati felii
  • felii de ardei iute proaspat
  • 6 linguri de ulei de masline
  • 1 pahar de vin alb demisec
  • 1 foaie de dafin
  • sare, piper
  • felii de bagheta prajita pentru servit

Pestele, rosiile, ceapa, usturoiul, uleiul si condimentele se pun intr-un vas si se lasa la marinat 30 de minute la temperatura camerei sau 1 ora jumate la rece. Capetele si cozile se pun la fiert in apa rece cu un praf de sare, dupa ce apa a dat in clocot se da focul mediu, se spumuieste supa, dupa cca 30 de minute se strecoara, se pune din nou la fiert si se adauga tot continutul marinatei, se fierbe la foc mediu 20 de minute. Se adauga vinul, midiile, dupa ce se desfac cochiliile se mai lasa 5 minute si se adauga crevetii. Dupa 5 minute se stinge focul si se lasa 15 minute. In castroane se pune o felie de bagheta prajita si se toarna supa impreuna cu peste, midii si fructe de mare.

Pofta buna!

postat de Amalia

Comments

Powered by Facebook Comments

Leave a Reply

Send this to a friend