walk with the wok

spaghetti în vin roșu

concurs culinar
Recipe by | 06/06/2017
45 min
Prep: 10 min | Cook: 35 min | Servings: 2 portii

Buna, aceasta este a doua reteta cu care doresc sa particip la concurs. Am acceptat provocarea ta de a folosi vin in retete si iata ce-a iesit…

  • ingrediente (pentru 2 portii)
  • spaghetti nr 5 (aprox 200g)
  • 1/2 ceapa rosie medie
  • 4 catei mari de usturoi
  • 1 lingura ulei de masline
  • 100 ml supa de pui sau vita
  • 350-400 ml vin rosu sec
  • 20g unt
  • 20g parmezan ras
  • patrujel si busuioc proaspat tocat
  • sare si piper
  • pentru plating – chips-uri de parmezan si chips-uri de sfecla rosie
  • putin parmezan ras
  • o sfecla
  • ulei masline

Se prepara, mai intai, chips-urile pentru plating

Cele de parmezan – se pune parmezan ras, pe o bucata mica de foaie de copt, in forma de triunghi si se da la cuptorul cu microunde cateva secunde, pana se topeste. Se introduce apoi, pana la finalizarea retetei, la congelator.

Cele de sfecla – se spala foarte bine o sfecla (cu tot cu coaja), se taie felii foarte subtiri, cu un cutit bine ascutit. Se ung cu ulei de masline si se aseaza individual in tava cu hartie de copt. Se dau la cuptorul preincalzit la 160gr celsius timp de 20-35 minute in functie de cuptor (eu folosesc si ventilatorul). Se scot din cuptor, se lasa cateva minute apoi se dau la frigider.

Se pune pe foc o oala cu apa si putina sare. Cand ajunge la punctul de fierbere se pun pastele care se lasa la fiert maxim 3 minute. In paralel se pun, intr-o tigaie non aderenta, uleiul de masline, ceapa rosie taiata foarte foarte fin si 2 catei de usturoi pisati. Se calesc cateva minute si se adauga supa de pui/vita, vinul rosu, sarea si piperul. Cand compozitia a ajuns la punctul de fierbere si adauga pastele, se amesteca bine si se fierb inca 6-7 minute sau cand sunt gata (se verifica pe parcurs) si se evapora tot lichidul. Inainte cu 2 minute de a inchide focul se adauga si cei 2 catei de usturoi ramasi, tot pisati. Se inchide focul si se adauga untul, parmezanul, patrunjelul si busuiocul. Se amesteca pana se incorporeaza toate ingredientele.

Se aseaza pastele in farfurie, cu un cleste, invartind, pentru a se aseza circular. Se adauga chips-urile si se mai presara deasupra parmezan ras si verdeturile tocate.

Timp pregatire/gatire

Chips-uri – timp preparare 5 minute, timp gatire pana la 35 minute sfecla, cateva secunde parmezanul
Pastele – timp preparare 10 minute, timp gatire 10-15 minute
Tips:
– eu am intotdeauna la congelator supe de pui sau vita preparate anterior (pui sau vita de tara la care adaug legume intregi (ceapa, morcov, telina, patrunjel, pastarnac, putina sare, le fierb si zeama o pun in sticle de plastic sau cutiute la congelator si le scot cand vreau sa le folosesc). Daca nu aveti si nu puteti prepara, supa se poate inlocui cu 100ml din apa in care au fiert pastele (atentie e deja sarata)
– daca se doreste o reteta picanta se pot adauga, odata cu ceapa, si cativa fulgi de ardei iute.
– recomand sa se foloseasca un vin rosu de calitate, un vin care sa va placa la gust atunci cand il beti.

Pofta buna!

postat de Violeta

Comments

Powered by Facebook Comments

Leave a Reply

Send this to a friend