walk with the wok

tochitură moldovenească fiartă în vin roșu

concurs culinar
Recipe by | 22/06/2017
1 ora jumate
Prep: 15 min | Cook: 65 min | Servings: 6 portii

Bine v-am gasit din nou, sunt Doina, revin in concurs cu un preparat romanesc, vestita tochitura moldoveneasca, asa cum este preparata in zona Husilor, unde vinul este bun si din belsug, Eu sunt  de loc din Suceava, dar destinul m-a adus la Dunăre, în Zimnicea.

In ceea ce priveste vinul, recomandarea mea este un Pinot Noir sec; Cabernetul este prea aspru iar Merlot-ul prea aromat pentru tochitura noastra, pe care am incercat-o cu mai multe tipuri de vin.

  • ingrediente necesare:
  • 500 g spata de vitel sau manzat si 300 g pulpa de porc taiata in cuburi mici
  • 1/2 kg de rosii decojite si maruntite sau o cutie de rosii cuburi
  • 1 cana de vin rosu Pinot Noir sec
  • 2 cepe tocate marunt
  • 2 fire de tulpina de telina tocate
  • 2 catei de usturoi in coaja + 2 catei tocati marunt
  • 2 linguri de unt, 4 linguri de ulei de masline
  • 2 foi de dafin
  • 1 legatura de patrunjel tocat
  • sare, piper
  • 2 cani de malai, 1 lingura de sare si 6 cani de apa pentru o mamaliga potrivit de vartoasa

Intr-un ceaun se topeste untul la foc mic, se adauga uleiul, ceapa si usturoiul in coaja. Dupa ce se inmoaie ceapa si devine sticloasa, se scoate usturoiul si se adauga carnea, se rumeneste la foc mai iute. Se toarna vinul in ceaun, se adauga telina, frunza de dafin, se fierbe la foc mediu cca 15 minute, se adauga rosiile, usturoiul tocat, sarea, piperul, se da focul mic si se fierbe inca 45 de minute sau cat sa scada sosul la o consistenta potrivita iar carnea sa fie frageda.

Aproape de final se prepara mamaliga, se rastoarna pe un fund de lemn, se face o adancitura in mijloc, se umple cu tochitura, se stropeste cu patrunjel si se serveste impreuna cu acelasi vin pe care l-am folosit la mancare.

Pofta buna s-aveti!

postat de Doina

Comments

Powered by Facebook Comments

Leave a Reply

Send this to a friend