walk with the wok

baclava traditionala turceasca cu fistic si sirop cu apa de trandafiri

Recipe by
1 ora
Prep: 20 min | Cook: 30 min

Buna tuturor, numele meu este Yildiz, sunt turcoaica, sunt nascuta in 2 Mai si postez aceasta reteta atat de dragul de a posta pe blogul unui vechi calator prin satul nostru, cat si pentru a va spune mai multe despre una dintre prajiturile turcesti traditionale, care observ ca in varianta romaneasca s-a diluat mult, pe mine apuca rasul (sa nu va suparati pe mine) cand vad ce a ajuns baclavaua pe blogurile culinare. Baclavaua asa cum am invatat-o de la bunica si de la mama, asa cum am gustat-o si prin Turcia, are cateva ingrediente obigatorii ca sa se numeasca baclava: samburi de fistic si apa de trandafiri, pe care o gasiti in toate magazinele orientale.

  • ingrediente:
  • 2 pachete de foi fine de placinta
  • un pachet de unt topit sau ulei pentru uns foile
  • umplutura: 300 nuci, 150 g fistic pisate si amestecate + 50 g de fistic pisat pentru topping
  • sirop: 400 g zahar brun, 4 linguri de miere, 450 ml de apa, 30 ml (2 linguri) apa de trandafiri, 1 lingura de coaja rasa de lamaie, miezul de la 1 pastaie de vanilie sau esenta, daca preferi poti sa pui esenta de rom, 1 lingurita.
  1. Incinge cuptorul la foc mediu, 180°C, decupeaza foile de placinta dupa forma tavii, imparte foile in 3 parti egale
  2. unge tava cu unt, apoi pune o parte din foi, fiecare foaie unsa cu unt cu o pensula de bucatarie. Trebuie sa te misti repede pentru ca se usuca foile
  3. pune 1/3 din umplura peste foi, niveleaza umplutura, dupa care pe fiecare foaie unsa cu unt presara un praf din compozitie.
  4. ai terminat si al doilea pachet de foi, adauga restul de umplutura si acopera cu al treilea strat, fiecare foaie unsa cu unt, ca pana acum.
  5. Cu un cutit bine ascutit si incalzit la flacara, taie baclavaua in dreptunghiuri sau romburi egale
  6. Da tava la cuptor pentru 30 de minute sau pana se rumeste si foile au culoare aurie
  7. Intre timp amesteca intr-o craticioara toate ingredientele pentru sirop, pune-le pe foc mediu pentru 10-15 minute, amesteca din cand in cand.
  8. S-a rumenit baclavaua, toarna siropul cald peste ea, uniform, presara restul de fistic si lasa sa se raceasca, da-o la frigider. Maine va fi baclava adevarata turceasca.

Pofta buna!

postat de Yildiz

Comments

Powered by Facebook Comments

Leave a Reply

Send this to a friend