Buna tuturor, numele meu este Yildiz, sunt turcoaica, sunt nascuta in 2 Mai si postez aceasta reteta atat de dragul de a posta pe blogul unui vechi calator prin satul nostru, cat si pentru a va spune mai multe despre una dintre prajiturile turcesti traditionale, care observ ca in varianta romaneasca s-a diluat mult, pe mine apuca rasul (sa nu va suparati pe mine) cand vad ce a ajuns baclavaua pe blogurile culinare. Baclavaua asa cum am invatat-o de la bunica si de la mama, asa cum am gustat-o si prin Turcia, are cateva ingrediente obigatorii ca sa se numeasca baclava: samburi de fistic si apa de trandafiri, pe care o gasiti in toate magazinele orientale.
- ingrediente:
- 2 pachete de foi fine de placinta
- un pachet de unt topit sau ulei pentru uns foile
- umplutura: 300 nuci, 150 g fistic pisate si amestecate + 50 g de fistic pisat pentru topping
- sirop: 400 g zahar brun, 4 linguri de miere, 450 ml de apa, 30 ml (2 linguri) apa de trandafiri, 1 lingura de coaja rasa de lamaie, miezul de la 1 pastaie de vanilie sau esenta, daca preferi poti sa pui esenta de rom, 1 lingurita.
- Incinge cuptorul la foc mediu, 180°C, decupeaza foile de placinta dupa forma tavii, imparte foile in 3 parti egale
- unge tava cu unt, apoi pune o parte din foi, fiecare foaie unsa cu unt cu o pensula de bucatarie. Trebuie sa te misti repede pentru ca se usuca foile
- pune 1/3 din umplura peste foi, niveleaza umplutura, dupa care pe fiecare foaie unsa cu unt presara un praf din compozitie.
- ai terminat si al doilea pachet de foi, adauga restul de umplutura si acopera cu al treilea strat, fiecare foaie unsa cu unt, ca pana acum.
- Cu un cutit bine ascutit si incalzit la flacara, taie baclavaua in dreptunghiuri sau romburi egale
- Da tava la cuptor pentru 30 de minute sau pana se rumeste si foile au culoare aurie
- Intre timp amesteca intr-o craticioara toate ingredientele pentru sirop, pune-le pe foc mediu pentru 10-15 minute, amesteca din cand in cand.
- S-a rumenit baclavaua, toarna siropul cald peste ea, uniform, presara restul de fistic si lasa sa se raceasca, da-o la frigider. Maine va fi baclava adevarata turceasca.
Pofta buna!
postat de Yildiz
Comments
Powered by Facebook Comments
Category: