Intru in hora concursului vostru cu un fel de mancare drag familiei mele, piept de pui umplut cu unt si verdeturi, adica pui Kiev sau Kievskaia. Pe langa bucatarie imi place istoria culinara si din ceea ce am citit despre puiul Kiev, concluzia este ca s-a nascut la Paris, in conditiile in care gatitul cu unt in Franta este sfant, iar diferite carnuri umplute fac parte din bucataria franceza traditionala, un exemplu este Cordon Bleu. Moscovitii anilor 1800 pentru care arta culinara si cultura franceza erau sursele principale de inspiratie au reinventat preparatul cunoscut deja in Franta sub numele de côtelette de volaille – cotlet de pui. Conceptul a fost uzurpat de un bucatar din Kiev, care a consacrat numele. Dupa al doilea razboi a devenit foarte popular in Anglia, unde figureaza si astazi pe meniul multor restaurante de marca britanice.
Am tinut aceasta mica lectie de istorie in virtutea faptului ca am vazut in multe retete ca Dorian se foloseste de orice prilej pentru a spune doua vorbe despre istoria diverselor preparate, un amanunt care face diferenta si care m-a facut sa-i urmaresc postarile.
Snitelul pan-european se poate prepara in doua moduri din punct de vedere al modului in care se umple: fie se face un orificiu din cutit la baza pieptului, care apoi tot cu ajutorul cutitului se largeste doar pe interior apoi se umple, fie varianta mai simpla pe care o folosesc si eu. Jumatatea de piept de desface pe lung, se pune intre doua folii alimentare si se bate cu ciocanul de snitele – cu partea neteda. Dupa ce s-a subtiat suficient se ruleaza peste umplutura cu unt si verdeata.
- sa incepem cu inceputul, umplutura, care se prepara cel mai usor la mixer:
- 150 g unt
- 2 catei de usturoi
- 1 legatura de patrunjel
- 3 fire de tarhon
- sare, piper
Se dau cateva pulsuri, se strange crema pe o folie alimentara, se face un baton strans la capete, se da la congelator 30 de minute.
- mai departe, avem nevoie de:
- 2 piepti de pui fara piele, taiati pe lung in doua si subtiati cum am descris mai sus
- 150 g de pesmet ( 1 cana) amestecat su sare, piper si eventual boia iute
- 100 g faina
- 2 oua
- ulei pentru prajit
Crema de unt se taie in patru felii pe lung, se modeleaza ca un baton, se pune la o treime de marginea pieptului si se ruleaza apoximativ ca o sarma, cu marginile usor intoarse spre interior, dar sa-si pastreze forma de piept (nu este obligatoriu, doar pentru aspect). Se pune uleiul la incins, se aproximeaza cantitatea de ulei cat sa acopere jumatate din snitel sau integral, adica baie de ulei.
Snitelele se dau prin faina, se scutura excesul, apoi prin ou si pesmet, se mai trece odata prin ou si pesmet. Se pun la prajit cu imbinarea in jos pentru 7 minute pe fiecare parte daca uleiul acopera la jumatate, sau doar 7 minute daca alegeti sa prajiti in baie de ulei. Garnitura este la alegere, eu ca o pacatoasa ce sunt am mascat niste cartofi prajiti dupa cateva frunze de valeriana. In materie vinuri, ca sa merg pe linia lui Dorian, aleg un Gewurtztraminer sec dar aromat. Pentru ca-mi place viata 🙂 Va pup!
Pofta buna!
postat de Simona
Comments
Powered by Facebook Comments