walk with the wok

cozonac bucovinean – rețetă tradițională

concurs culinar
Recipe by | 07/06/2017
5 ore
Prep: 1 ora | Cook: 35 min | Servings: 2 cozonaci

Buna Dorian, numele meu este Vera, ma bucur sa te “revad” dupa 20 de ani pe aceasta cale. Sunt curioasa daca iti mai aduci aminte  de un episod intamplat pe plaja din 2 Mai, in urma caruia am aflat de ce parintii mei m-au botezat Vera. Tu erai cu un grup “vesel” pe terasa de pe plaja, eu ajungeam cu un alt grup la fel de “vesel”pentru prima data in 2 Mai, in grupurile noastre erau cunostinte comune. Cand am facut cunostinta si m-am prezentat, tu ai inceput sa canti piesa lui Floyd pe care o auzeam atunci pentru prima data:

Does anybody here remember Vera Lynn?
Remember how she said that
We would meet again
Some sunny day?
Vera, Vera…..

A fost un moment fun, in drum spre casa mi-am adus aminte de intamplare. I-am intrebat pe parintii mei intr-o doara, de ce m-au botezat Vera. Raspunsul a fost peste orice asteptari, am primit numele exact dupa Vera Lynn, vedeta muzicala a englezilor din timpul razboiului…

Iata reteta mea pentru concursul tau, este invatata de la bunica din Brodina, este un cozonac pe care l-am vazut si mancat numai in Bucovina, este cozonacul de suflet al familiei, sunt mandra sa duc traditia mai departe.

  • ingrediente pentru 2 cozonaci:
  • aluat:
  • 500 g faina alba 3 nule
  • 100 g zahar (brun)
  • 2 lingurite de drojdie uscata
  • 5 oua
  • 150 ml apa (se adauga dupa cum cere aluatul)
  • 150 g unt taiat in cuburi mici
  • 1/2 lingurita de sare
  • umplutura:
  • 150 g ciocolata menaj 60% cacao, topita
  • 2 linguri de cacao pudra
  • 100 g unt
  • 50 g zahar pudra
  • 100 g nuci tocate marunt
  • 1 ou batut pentru uns cozonacul

Mod de preparare:
1. Faina, zaharul si drojdia se amesteca bine. Se adauga ouale si apa treptat, se framanta pana se formeaza o coca. Se adauga sarea si untul cate 2 cubulete, se framanta pana devine o coca elastica. Aceste operatiuni se pot face la mixer cu cutit pentru aluaturi, in varianta manuala dureaza cam 40-45 de minute, la mixer este gata in 15-20 minute. Se acopera aluatul cu un prosop si se lasa la dospit 2 ore intr-un loc ferit de curent, la temperatura camerei sau la frigider peste noapte.
2. Cand s-a incheiat procesul de dospire se prepara crema: se amesteca toate ingredientele pentru umplutura, mai putin nucile si oul. Se ung doua tavi de cozonac cu un strat fin de ulei, se tapeteaza cu hartie de copt.
3. Se imparte aluatul in 2 parti egale, se tapeteaza blatul de lucru cu un praf de faina. Se intinde o foaie de aluat dreptunghiulara, cu latura mare egala cu lungimea tavii de copt. Se intinde pe foaie jumatate din crema si din nuci. Se ruleaza foaia, capatul se umezeste cu apa si se preseaza. Cu un cutit bine ascutit se taie ruloul pe lung, se desface si se impleteste avand grija ca partea cu crema sa fie in sus. Se ajusteaza capatele la lungimea tavii si se transfera in tava, se repeta cu al doilea cozonac.  Se acopera si se lasa 1 ora la temperatura camerei.
4. Se incinge cuptorul la foc mediu spre mare, 200ºC. Se ung cozonacii cu oul batut, se acopera cu folie de aluminiu si se coc 20 de minute. Se scoate folia si se mai coc inca 10-15 minute.

Pofta buna!

postat de Vera

Comments

Powered by Facebook Comments

Leave a Reply

Send this to a friend