walk with the wok

știucă umplută cu creveți și măsline

concurs culinar
Recipe by | 10/06/2017
2 ore + 1 ora timpul de racire
Prep: 30 min | Cook: 60 min

Numele meu este Catalin, ma inscriu in concurs cu o reteta atipica de stiuca umpluta. Prin aceasta modalitate de a prepara stiuca am convins cativa italieni ca si pestele de apa dulce poate fi gustos, nu numai cel marin. Am fost la o partida de pescuit in mini delta raului Po, invitat de niste prieteni italieni. La fel ca raul Ebro din Spania, raul Po este vestit in toata Europa pentru capturile capitale la somn, cel mai mare exemplar prins a avut 127 de kg cel dintr-o imagine (imaginea este de pe internet,  din presa italiana) iar capturile de somn de 50-60 kg sunt foarte frecvente. Italienii consuma foarte rar peste de apa dulce, de aceea cam tot pestele prins este eliberat. Raul abunda de crapi de 15-20 kg sau stiuci mari, bibani apropade de kilogram, pe langa somnii uriasi.

La acea partida s-au prins mai multe stiuci, dintre care am retinut trei bucati si le-am promis italienilor un festin pe cinste. Am umplut stiucile dupa o reteta clasica la care am adaugat cozi de creveti si masline feliate pentru a intra in zona de gust a italienilor, rezultatul a starnit reactii mult peste rezultatul scontat, iata reteta:

  • o stiuca intreaga de minimum 2 kg
  • 300 g cozi de creveti cruzi, taiate rondele mai groase (sau cozi de raci)
  • 200 g masline verzi si negre fara samburi, feliate
  • 2 cepe taiate marunt
  • 2-3 felii de paine inmuiate in lapte
  • 50 g unt + o lingura de ulei de masline
  • 1 ou
  • 1 legatura de marar, 1 de patrunjel, tocate marunt
  • sare, piper
  • pentru servit: maioneza cu hrean

Stiuca se jupoaie de piele: se face o incizie intre piele si carne, la baza capului, apoi se trage de piele de jur imprejur, pana poate fi apucata pielea, apoi se jupoie pur si simplu, cu atentie la aripioare si la inatatoarea dorsala, unde se foloseste o foarfeca pentru a separa carnea de os. Se taie capul,  pielea se freaca pe interior cu un praf de sare si se da la rece.

Am oparit carnea cateva minute pentru a o speara usor de oase. Ceapa am prajit-o la temperatura micain unt si ulei  pana a devenit sticloasa. Intr-un bol am pus pestele maruntit, ceapa, crevetii, maslinele, oul, verdeata, piper, daca mai este nevoie sare (maslinele sunt deja sarate), se amesteca totul.

Am umplut pielea cu umplutura, am cusut-o. In tava acoperita cu hartie de copt am aranjat stiuca unsa cu unt, am potrivit capul stiucii la locul lui. Am dat stiuca in cuptorul incins la 170ºC pentru 60 de minute, din cand in cand am mai uns-o cu unt. Am aranjat un platou cu frunze de salata si patrunjel, creveti, felii de lamaie si masline, am pus pe platou stiuca dupa ce s-a racorit, am ornat-o cu maioneza amestecata cu 2 lingurite de hrean.

In acest mod am preparat toate cele trei stiuci, care au fost o surpriza mareata pentru prietenii italieni.

Pofta buna!

postat de Catalin

Comments

Powered by Facebook Comments

Leave a Reply

Send this to a friend