Buna tuturor, revin in concurs cu un preparat pe care l-am gustat si invatat sa-l prepar tot in Franta, somon la cuptor in crusta crocanta. Acasa l-am incercat si cu file de salau sau biban de mare, dar somonul are un gust aparte. Sosul cremos de lamaie este cel care face somonul sa devina un adevarat wow!
- ingrediente:
- 1 file de somon – 1 kg – 1,5 kg, cu piele, dezosat
- 4 linguri mustar de Dijon
- crusta de parmesan:
- 50 g pesmet panko
- 50 g unt topit
- 50 g parmesan ras pe razatoarea mica
- jumatate de legatura de patrunjel si marar tocate fin
- coaja rasa de la o lamaie
- 1/2 de lingurita de sare
- 1 lingurita de piper
- 2 linguri de ulei de masline
- sos cremă de lamaie:
- sucul de la jumatate de lamaie
- 350 g smantana de gatit
- 2 lingurite de unt
- 1 lingurita de mustar Dijon
- 1 ceapa hasma tocata marunt
- un pahar de vin alb sec, acelasi pe care il veti servi impreuna cu somonul
- 1/2 lingurita de zahar brun
- sare, piper
- pentru servit: ridichi, rucola (sau valeriana, nasturel, untisor daca este sezon), marar tocat
Se incalzeste cuptorul la foc mediu-mare (200ºC sau 180ºC ventilat); somonul trebuie sa fie la temperatura camerei. Incepem cu crusta de parmesan: imprastiem pesmetul intr-o tava, pulverizam peste el 2 linguri de ulei de masline si il dam la cuptor pentru 5 minute, cat sa se rumeneasca, se pune imediat intr-un bol. Adaugam untul, amestecam, adaugam restul de ingrediente: parmesan, verdeata, coaja rasa, sare si piper, omogenizam compozitia,
Fileul de somon il punem in tava pe o foaie de copt cu pielea in jos, il ungem cu un strat subtire de mustar, presaram cu compoztia de crusta astfel incat sa fie acoperit integral. Il dam la cuptor pentru 20 de minute si ne ocupam de sosul de lamaie (poate fi preparat si in avans).
Topim untul intr-o tigaie pe foc mediu, adaugam ceapa, dupa 2 minute adaugam vinul si aducem la clocot. Il lasam pe foc mare in jurr de 5 minute, cat sa reduca la 3/4, dam focul mediu, adaugam smantana, sare si piperul, amestecam, adaugam sucul de lamaie si mustarul, omogenizam sosul, il lasam pe foc mediu inca 3-5 minute, cat sa prinda consistenta, se toarna intr-o sosiera si se lasa sa se raceasca.
Aranjam pe un platou frunzele pentru care ati optat, cu o spatula desprindem fileul de piele, care teoretic ar fi trebuit sa se lipeasca de foia de copt si il punem pe platou cu ajutorul hartiei in care s-a copt, ca sa nu se rupa pestele. In farfurie se presara cu marar tocat, se toarna sos, se mananca cu multa pofta si bucurie!
Pofta buna!
postat de Amalia
Comments
Powered by Facebook Comments