walk with the wok

eu, walk with the wok

 

Respectul pe care îl manifești pentru hrană este egal cu cel manifestat față de persoana ta. Suntem ceea ce mancam

Imi place sa mananc bine si sa experimentez cat pot in zona culinara, si nu numai. IMAG0255Dar mai mult decat sa mananc, imi place sa gatesc pentru cei dragi. As vrea sa am mai des copiii la masa, pe Christiana si pe Ionut, dar sunt deja mari si pe drumurile lor. Martora tacuta si vocala in acelasi timp a experimentelor mele este Claudia, degustatoarea tuturor fanteziilor mele culinare.

Pe la 16 ani, fortat de imprejurari, am inceput calatoria culinara, iar pe la 19 ani imi surprindeam prietenii cu tocanite de rapane sau improvizatii de midii preparate pe malul marii, in vacantele de o luna jumate din 2 Mai, cand prin anii 89-90 lipsa banilor si foamea, ne impingeau pe fundul marii sau pe sub pietrele digului ca sa culegem fructele marii, sa prindem guvizi, care erau din plin si gratis. Tot pe-atunci am invatat de la lipovenii 2 Mai-ului inconfundabila saramura de stavrid, strunghil, guvid si ce le mai pica prin plase. Noi veneam cu ceva vodca si legume, iar ei veneau cu un ceaun enorm si kilograme bune de peste, ne apucam cu totii de curatat pestele, iar pescarii dichiseau saramura. Era bine-venita la acele festinuri toata suflarea de pe plaja, rezidenta la cort.

Dupa neuitatele vacante din 2 Mai, cu ceaune pline de improvizatii  si multe ciorbe de bolovan la un foc pe malul marii, au aparut obligatiile sociale. Vreo zece ani m-am perindat prin presa: fotografie, presa scrisa, radio. Am lucrat un pic si pentru Reuters, ca fotoreporter, prin anii 90.  Am si emigrat pentru 3-4 ani, dar dupa ce m-am “distrat” vreo sase luni, iarna, pe niste pescadoare prin Marea Nordului, mi-a trecut, am zis ca tot acasa e mai bine. Acasa m-am plimbat prin multinationale de top, am invatat business-ul multicultural, cariera de vanzari la nivel inalt – Philip Morris, Rank Xerox si mai ales Siemens, care a ramas multinationala mea de suflet.

Revenind la ale gurii, prin 2010 imi zice Claudia: daca tot iti place atat de mult sa gatesti si mie nu 🙂 , de ce nu faci un curs? Buna idee…si mi-am zis ca daca tot fac un curs, sa fac unul profi. Si l-am facut…vreo 6 luni am trecut prin bucatariile unor mari hoteluri, am facut multa bucatarie de consum (de genul 400-500 de fripturi pe zi) dar m-am rafinat in special in zona ‘’a la carte’’. Mi-aduc aminte de un Chef de la hotel Rin, care imi spune in prima zi de practica: domnule draga, ca baiete nu pot sa-ti spun, de ce vrei sa te faci bucătar, ca vad ca nu-ti lipseste nimic, io m-am facut bucatar de foame, n-aveam ce manca cand eram mic! Ii spun: “domnule draga, îmi place atat de mult sa gatesc incat am zis s-o comit….nu vreau sa ma fac bucatar, desi oarecum deja sunt…” Dupa aventura asta in care am gatit cateva sute de kilograme de de toate, am fost invitat de aceeasi scoala (Horeca School si Cristina Van der Schaaf) , pentru rezultate deosebite, sa fac și școala de Masterchef. Am reluat practica prin bucătării de hoteluri, dar de data asta, upgrade to the next level. Asa am avut ocazia sa-l cunosc si sa invat de la Maestrul Dan Anghel (mulțumiri Maestre!), care m-a invatat si el la randul sau cel putin 500 de rețete de fineturi. L-am cunoscut si am participat la publicarea cartii lui Radu Anton Roman, D-zeu sa-l hodineasca…mare om, din toate privintele.

O urmare firească a fost specializarea ca somelier, sub îndrumarea maestrului Sergiu Nedelea, care mi-a oferit o perspectivă amplă asupra artei vinului împreună cu un tablou generos de combinații culinare, rafinate. Din experiența de jurnalist, viziunea multiculturală dobândită ca globe-trotter și cea acumulata prin corporațiile multinaționale, pasiunea pentru fotografie, artă culinară și experiența de somelier ce putea să rezulte? Un blog…bine ați venit!

Parafrazand un poet al anilor mei, Adrian Paunescu – eu sunt un om pe niste scari…in sus ce e ? in jos nimic…in sus ce e? in jos nimic…

Walk with me, walk with the WOK!

 

Sa aveti pofta,

Dorian Radu
wok[at]dorianradu.ro

 

 

Send this to a friend