De ceva timp încoace nu trece săptămână fără să apară pe canalele de știri câte o informație despre Kim Jong-Un, plodul retardat al Coreei de Nord, care a dat de gustul jocului în nisip cu rachete adevărate. Și probabil că n-ar fi fluierat așa mult a pagubă, dacă nu și-ar fi găsit peste Pacific ca “partener” de joacă un alt copil la fel “evoluat”, cu care să se certe, să și-o măsoare, care o are mai mare – la rachetă mă refer.

Într-o dimineață când răsfoiam presa pe net, am dat de un comentariu pe CNN, despre urmările și repercusiunile în prezent ale războiului coreean de la începutul anilor ’50. Aici s-au spus și câteva vorbe despre unul dintre cele mai populare preparate coreene, supa groasă sau tocana subțire Budae Jjigae (se pronunță – aproximativ – pude gighiie, cu accent pe i). În mare, această mâncare s-a născut la fel ca și surata ei japoneză – supa ramen – din foametea cauzată de război și din ajutoare și resturi alimentare. În final, din neajunsuri și suferință s-a născut o delicatesă; după război mâncarea de cazarmă s-a îmbogățit cu ingrediente din afara sferei cazone și apoi a trecut granițele Coreei de Sud, cu statut deplin de gourmet.
În forma inițială, Budae Jjigae s-a bazat pe ajutoarele primite de la americani, din care nu lipseau conservele de fasole, suncă presată la conservă și cremwurst plus ce mai rămăsese prin grădinile și pivnițele coreenilor: nelipsitul kimchi, tofu, sosul iute de chili, sos sau pastă de soia, paste de tip noodles și legume. Această adunare generală era pusă într-o cratiță adâncă, se turna apă sau o supă dacă era disponibilă și se fierbea pe plită sau la cuptor. În această formulă se mai găsește și astăzi în unele zone din Coreea de Sud, mulți coreeni au rămas fani șuncă și fasole la cutie și crenvuști, la fel ca în Japonia sau Hawaii, din aceleași considerente. În timp au apărut în rețetar carnea de porc sau de vită, ciuperci și alte cele. Combinațiile pot varia după plac, cu sau fără fasole, boabe sau păstăi, rezultatul este un hot-pot coreean plin de gusturi și arome.
- Iată o variantă modernă și gourmet de Budae Jjigae, cu ingrediente proaspete, pe placul nostru, fără conserve și alte spam-uri (cantități pentru 4 persoane):
- 500 g ceafă de porc, tăiată fâșii cu latura de 1 cm, fripte pe grătar
- 250 g brânză tofu, feliată
- 250 g ciuperci enoki, trase rapid prin jetul de apă rece
- 250 g ciuperci champignon, spălate la fel ca enoki, feliate subțire pe verticală
- 2 ardei grași roșii, feliati subtire
- 2-3 morcovi subțiri, întregi
- 250 g varză kimchi tocată mărunt (o găsiți gata preparată în magazinele asiatice sau o puteți prepara singuri după această rețetă)
- 2 calupuri de noodles sau ramen noodles
- 1 legătură de ceapă verde, tăiată grosier oblic
- 1 legătură de pătrunjel, tocat
- 1 litru de supă concentrată de pui sau vită
- Sos iute:
- 1 lingură de pastă de chili (dacă se poate pastă coreeană Gochujang)
- 2 linguri de vin de oțet pentru gătit
- 1 lingură de sos de soia light
- 4-5 căței de usturoi presați
- 2 lingurițe de zahăr
- 1 praf de piper
- Într-un bol se amestecă bine toate cele enumerate mai sus
De-aici, totul este simplu. Într-un vas adânc (ideal un wok adânc) se aranjează estetic ingredientele – mai puțin pastele, brânza tofu și ceapa verde. Se adaugă sosul și supa, se acoperă și se pune vasul pe focul dat la maximum. La primul clocot se trece focul pe mediu, se lasă 10 minute. Se descoperă, se adaugă tofu, pastele și ceapa verde, se mai lasă cca 5-7 minute cât să se înmoaie pastele, se aruncă peste lucrare pătrunjel tocat. În bolul de servit se pune din toate ingredientele și se stropește cu sos din plin. E bun, este foarte bun.
Să aveți poftă!
Comments
Powered by Facebook Comments