walk with the wok

hot pot – the perfect jam session

Recipe by
40 min
Prep: 20 min | Cook: 20 min | Servings: 4 persoane

In weekend-ul ce-a trecut asteptam vizita unor prieteni dragi, cam reticenti la bucatele importate de pe plaiurile Extremului Orient. Oscilam intre a umple cuptorul cu un ciolan zdravan sau a gasi o varianta de a bricola o chinezarie care sa le aprinda curiozitatea si sa le tina simturile gustative aprinse. Au aparut cu un sfert de ora inainte sa termin pregatirile iar reactiile la imaginile din bucatarie au fost: “mdea, gatesti chinezeste, niste salam ai? Gatesti supa la ora asta? Stii ca eu nu mananc supa!!” M-am distrat in sinea mea dar i-am lasat putin sa fiarba in suc propriu, mai ales cand au vazut ca pun la masa carne, peste, fructe de mare, ceva frunze si legume, toate crude…Se citea in ochii lor disperare, foame, revolta dar si curiozitate. Dupa cateva lamuriri la adresa cascadoriei aflate pe masa au inceput timid sa se infrupte, in cateva minute s-au risipt toate indoielile si a inceput un adevarat festin. La final, concluzie unanima: e prea bun ca sa fie adevarat!

Ce este hot pot? Dincolo de mancarea in sine, care este varianta asiatica a fondue-ului european, este un mod de a aduna prietenii in jurul mesei si a manca impreuna, in adevaratul sens al cuvantului. A manca impreuna dar individual (adica fiecare cu farfuria si felul de mancare ales) este un mod oarecum impersonal de a lua masa, as compara-o cu o casnicie in care cei doi parteneri locuiesc impreuna dar isi traiesc vietile separat. Hot pot inseamna sa gatesti si sa mananci impreuna cu prietenii in timp real. De asemenea hot pot inseamna exercitiu de imaginatie: hot pot nu are o reteta fixa, pe tot cuprinsul Asiei existand mii de variante de hot pot. Cum spuneam, este un jam session culinar, perfect. De aceea si regulile sunt foarte putine, dar una este de baza: “you don’t hot pot with people you don’t like!”

Cum se face? Hot Pot are trei mari componente: supa, ingredientele ce urmeaza a fi consumate la masa, fierte in hot pot si sosurile.

Supa: se face in doua variante: supa picanta (Hong Tang) si supa clara (Qing Tang). Versiunea picanta are la baza supa usoara, care este de fapt un bulion de pui si oase de porc sau de vita.

Ingrediente: carpaccio de vita, carpaccio din piept de porc cat mai slab sau ceafa, carne de pui (in special piept) coltunasi de carne, creveti, peste, organe (rinichi, ficat, limba), ciuperci (diverse tipuri), tofu deshidratat (si hidratat) pentru hot pot, noodles, salata verde, lista ramane deschisa imaginatiei.

  • Sosuri dip:
  • sos de susan: 1 lingurita seminte susan, 2 linguri de apa, 2 linguri sos de soia, 1 lingura otet de orez, 2 lingurite ulei de susan, 1 lingurita unt de arahide, 1/2 lingurita ghimbir proaspat taiat marunt, 1/2 lingurita de zahar, cativa fulgi de chili, frunze de ceapa verde taiate marunt
  • sos de usturoi: 2 linguri sos de soia, 2 linguri de apa, 1 lingura de usturoi presat, 2 linguri de suc de lamaie, 1/2 lingura zahar, frunze de ceapa verde taiate marunt

N-am sa mai revin la sosuri, ingredientele de mai sus se amesteca si gata sosul. V-am dat doar doua exemple, puteti alege ce sos doriti.

Accesorii: o cratita cu doua compartimente, ca in imagine, permite servirea a doua tipuri de supa (picanta si usoara) in acelasi timp, o plita portabila (ideal ar fi pe gaz, dar se poate si un resou electric mai puternic – cca 1500w), supiera, polonic.

Dupa atata poveste, e cazul sa intram in bucatarie. Pentru un hot pot suficient pentru patru persoane avem nevoie de:

  • Supa clara
  • o spinare de pui, 4 aripioare sau ciocanele, la alegere oase de porc sau vita (cca 0,5 kg). Desi regula bucatariei europene spune ca nu se amesteca puiul cu alte animale in supa, asiaticii nu au aceste bariere.
  • 2 morcovi taiati cuburi, o ceapa, 6 catei de usturoi, 1 cm ghimbir proaspat, 2 rosii taiate felii
  • 2- 3 linguri de sare (dupa gust)
  • Condimente pentru supa picanta:
  • puteti opta pentru concentrat hot pot pe care il gasiti in iWok, in imaginea alaturata aveti doua variante, (ambele testate de mine) sau puteti face o compozitie picanta in wok din:
  • 1 cm ghimbir proaspat taiat marunt, 5-6 catei de usturoi taiati felii, 1 – 2 lingurite de fulgi de chili (dupa gust), 1 lingurita de piper Sichuan, un baton de scortisoara, 1/2 de lingurita de chimen, o frunza de dafin, o steluta de anason.
  • Ingrediente pentru hot – pot:
  • 300 g de carpaccio de vita, 300 g de ceafa de porc taiat carpaccio (sau piept de pui taiat julienne), 300 g coltunasi din carne sau perisoare (fara orez), creveti, branza tofu, noodles si cum spuneam, lista ramane deschisa.

Ce facem cu toate astea?

Avem toate componentele pregatite, incepem cu supa: oparim potroacele de pui si oasele, apoi le punem in apa rece impreuna cu morcovii, ceapa, bucatica de ghimbir, rosiile si sarea. Le lasam sa fiarba pana cade carnea de pe oase, o strecuram si avem supa clara, dar in forma bruta, o supa concentrata. Mai departe: degresam supa, retinem jumatate din cantitate, restul o pastram ca baza (stock) pentru o supa sau ciorba viitoare. Adaugam cca 1 litru de apa fierbinte peste supa degresata si mergem mai departe, adaugam cateva tulpini de praz taiate la 4-5 cm si ce alte legume mai vreti sa le aveti in cratita pentru gust, lasam sa mai clocoteasca 10-15 min.

Pentru varianta picanta, incingem wok-ul, punem 2 linguri de ulei si il lasam sa se incinga cateva secunde si rumenim la foc mediu ghimbirul, usturoiul si fulgii de chili un minut, adaugam piperul Sichuan, scortisoara, dafinul, anasonul si chimenul. Mai lasam max 2 minute sa se împrietenească aromele si turnam acest mix in supa. Mai dam supa cu picanterii in cateva clocote timp de 10 de minute si asta a fost.

Cum se consuma:

Supa se pune pe plita portabila, in jur se pun carnurile si legumele crude in castroane separate, aventura poate sa inceapa: fiecare isi va pune in cratita ceea ce va dori sa manance, timpul de fierbere este foarte scurt – max 2-3 minute. Pe masura ce se vor adauga diverse ingrediente in supa, veti observa ca gustul acesteia se schimba si devine din ce in mai apetisanta. Nu uitati de noodles peste care turnati supa, dar aveti grija sa nu va saturati doar cu zeama, desi este irezistibila.

Timp de preparare: (daca aveti supa facuta) cca 30 de minute. Timp de consum:luati-va macar o ora. Eu am descoperit hot pot impreuna cu Claudia, acum vreo 10 ani, intr-un restaurant thai din Paris. Am stat la masa cam patru ore, era atat de buna supa incat nu ne venea sa ne ridicam de la masa. Cam asta s-a intamplat si weekend-ul trecut impreuna cu prietenii nostri. Sa aveti pofta!

hot-pot-jiaozi

 

Comments

Powered by Facebook Comments

Leave a Reply

Send this to a friend