walk with the wok

supă indo-chineză cu legume, creveți și tăieței de orez. gourmet maxim

Această licoare sublimă a fost pregătită de către colegii mei bloggeri culinari, la evenimentul organizat de ziua Anului Nou Chinezesc, cu ingrediente asiatice Shan’Shi. Este o supă în care se îmbină gusturi și arome din sudul Chinei și din toată zona Pacificului de Sud, gusturi proaspete, cu arome de mare și de pământ, cu expresii dulci de legume, sărate de la sosul de soia, aromate cu usturoi și coriandru, picante dacă vă scapă printre ingrediente un ardei iute, chiar doi după gustul meu. Avem texturi crocante de la ciupercile urechi de lemn, de la legume și texturi moi dar ferme de la tăiețeii din orez.

Pe scurt, este o supă care mi-a plăcut mult, iar în  momentele sublime în care scriu aceste rânduri simt o rafală de ploaie în bolta palatină, în primul rând de poftă dar și pentru că astăzi am sărit și peste micul dejun și peste prânz, îmi rămâne o speranță la masa de seară…

Această rețetă a fost gătită la event după o temă dată, pe care am recompus-o între timp după gusturile și preferințele mele, prin urmare vă ofer varianta mea, care împinge ideea de gourmet spre limita de sus a plăcerilor gustative.

  • Ingrediente pentru 4 porții:
  • 1 litru de supă de legume sau de pui, fierbinte
  • 200 g  creveți decorticați
  • 50 g tăieței de orez hidratați 15 minute în apă rece
  • 200 g de muguri de fasole mung proaspeți sau la conserva (1 borcan)
  • 2 morcovi tăiați julienne
  • 16 ciuperci urechi de lemn uscate, hidratate in prealabil 30 de minute în apă la temperatura camerei, incizate apoi de restul lemnos al tulpinei. Se păstreză câte 3 ciuperci întregi pentru fiecare porție, restul se toacă mărunt (adică 4 ciuperci)
  • 3 fire de ceapă verde (tulpina albă tăiată la cca 1 cm, în romburi)
  • 4 căței de usturoi striviți din lama cuțitului și tocați
  • 1/2 de tulpină de praz
  • 1-2 ardei iuți uscați sau 1 linguriță de fulgi de chili
  • 6 linguri de sos de soia + o sosieră cu sos de soia fin la masă pentru asezonare
  • 2 linguri de ulei pentru pr[jit (ideal de arahide)
  • finisare: coriandru sau pătrunjel proaspăt tocat fin (4 lingurițe)
  • câte 3 ciuperci la fiecare porție
  • câteva picături de ulei pur de susan
  • semințe de susan negru
  • 2 lingurițe de coajă de lime rasă, răspândită haotic prin castroane

Multă vorbărie cu ingredientele, dar prepararea în sine este banal de simplă: se încinge wok-ul, uleiul, se prăjesc stir-fry usturoiul, chili și tulpinile de ceapă (10-15 secunde), se adaugă restul de legume, se amestecă bine compoziția (ideal se “agită” wok-ul din încheietura mâinii), se continuă prăjirea stir-fry încă un minut, se adaugă supa fierbinte, se lasă la fiert pe foc mediu 5 minute. Se adaugă creveții și tăiețeii bine răsfirați, după 3 minute se stinge focul. Se face împărțeala pe castroane, se ornează cu ciuperci, se finisează cu ulei de susan, semințe, coajă de lime, coriandru. Aste e toată povestea.

Să aveți poftă!

Comments

Powered by Facebook Comments

Leave a Reply

Send this to a friend