walk with the wok

soto ayam – supa națională a Indoneziei

Dorian Radu
Recipe by | 17/03/2018

Supa Soto are câte ceva din toata zona Pacificului de Sud: o idee din ramen-ul japonez, arome Thai date de lemongrass și eventual pastă de creveți, o fină expresie indiană pe care o aduce turmericul, toate înglobate într-o supă clară, cel mai adesea de pui. Soto Ayam se traduce prin supă de pui și este prezentă în Indonezia de la chioșcurile stradale până în restaurentele de lux.

La fel ca în majoritatea preparatelor indoneziene, la baza supei stă un sos-pastă din mirodenii și legume proaspete, care se prăjește ușor și apoi se amestecă cu restul ingredientelor.

  • Ingrediente pentru 4-6 porții: 
  • 1 kg de carne de pui – piept, pulpe
  • 2 fire de lemon-grass, strivite ușor din lama cuțitului și tăiate în 4
  • 8-10 căței de usturoi
  • 1 linguriță de sare
  • sos-pastă: 
  • 2 cepe șalote tăiate cuburi mici
  • 3 cm de rădăcină de ghimbir rasă fin
  • 1 linguriță de pastă de creveți (opțional)
  • 1 linguriță de chimion
  • 1 linguriță de semințe de coriandru
  • 1 linguriță de piper negru
  • 1/2 linguriță de turmeric (sau fire de șofran hidratate în apă aproape fierbinte)
  • 2 linguri de ulei (preferabil de orez sau arahide)
  • garnituri:
  • 100 g paste din orez sau fasole mung fierte conform instrucțiunilor de pe ambalaj
  • 2 fire de ceapă verde tăiate mare, în romburi
  • 100 g muguri de fasole mung (opțional)
  • 2-3 ouă fierte tăiate jumătăți
  • 3-4 linguri de frunze de coriandru (sau pătrunjel) proaspăt

Carnea de pui se pune la fiert în apă rece (cca 2 litri) împreună cu tulpinile de lemongrass, jumătate din catitatea de usturoi și sare, se aduce la clocot apoi se fierbe acoperit la foc mediu-mic, circa 40 de minute. Se scoate puiul din supă, se dezoseasă și se îndepărtează pielea, se rupe în fâșii și se păstrează la cald.

Între timp se prepară pasta într-un mojar sau un blender: în prima fază se amestecă ceapa, ghimbirul și usturoiul și se transformă în pastă, apoi se adaugă chimionul, coriandrul și piperul, după omogenizare se finalizează cu turmeric. Se încinge uleiul într-o tigaie încăpătoare la foc mediu – mai bine spus se încălzește, apoi se adaugă pasta, se prăjește ușor 2 minute amestecând încontinuu, cât să se simtă aromele ingredientelor, apoi se adaugă restul de supă. Se aduce la clocot, se dă focul mic și se lasă la fiert molcom 5 minute, la final se strecoară.

În castroane se împart pastele, peste ele se adaugă pui și ceapă verde, muguri de fasole, se toarnă supa, se finisează cu frunze de coriandru sau pătrunjel și bucăți de ou. Este un real deliciu!

Să aveți poftă!

Comments

Powered by Facebook Comments

Leave a Reply

Send this to a friend