walk with the wok

wok, cos de bambus, cratita de Hot Pot – accesorii din bucataria asiatica – partea II

wok, cos de bambus, cratita de Hot Pot – accesorii din bucataria asiatica – partea II

2 Comments

Continuam cu alte doua accesorii de nelipsit din bucataria asiatica.

Cosul de bambus

Este tatal steamer-ului modern, originar din zona Canton a Chinei , locul de nastere a traditionalului Dim Sum. Asa cum ii spune si numele, este confectionat integral din lemn de bambus. Au diametre incepand de la 28 cm – pentru uz casnic, pana la un metru – destinate restaurantelor. Cand va cumparati cosul, verificati ce diametru au oalele pe care le aveti, astfel incat sa va cumparati un cos compatibil.
cosuri-de-bambus

Cum se foloseste?
La prima utilizare se spala cu apa calda, nu se foloseste detergent. Pe fundul steamerului se pot pune frunze de salata, varza sau hartie de copt perforata. Asiaticii folosesc frunze de banan, de lotus sau bambus. frunze-de-lotus

Cosul (sau cosurile) se pozitioneaza pe o oala cu diametru similar in care fierbe deja apa, se pun produsele, se acopera cu capacul din dotare si se lasa la fiert conform retetei. Pentru plus de savoare, in apa care fierbe puteti bune diverse ierburi – dafin, frunze de porumb, crengute de rozmarin – in functie si de preparatele din cos.
In uzul casnic se pot suprapune pana la cinci cosuri si gati implicit cinci feluri diferite de mancare.

Ce puteti gati la cosul de bambus? De la traditionalii Jiaozi (coltunasi cu carne), Baozi (chifle cu carne), legume de orice fel, orez, peste, fructe de mare, pui si alte carnuri.
Fata de steamer-ul modern, din plastic sau inox, cosul de bambus – pe langa aspectul rustic, confera si un gust aparte oricarui preparat.
Dupa folosire, se spala bine cu apa fierbinte, daca este nevoie se foloseste o mica cantitate de detergent lichid diluat cu multa apa, o perie sau un burete pentru a indeparta resturile, desi daca este folosit corect nu vor ramane niciodata resturi de mancare. Nu se lasa excesiv in apa deoarece se va umfla. Se depoziteaza in locuri bine aerisite, uscate.

Cratita de hot-potcratita-hot-pot
Este o cratita cu doua pana la patru compartimente, cu rolul de a servi mai multe tipuri de supa pentru hot pot, mai ales cand avem la masa multi invitati cu diverse gusturi. Este foarte utila atunci cand vrem sa preparam atat o supa clasica cat si una iute. De asemenea, poate fi folosita ca si castron pentru a pune la masa o supa si o ciorba concomitent.

Plita de fonta

Este un accesoriu destinat in principal restaurantelor, dar poate fi folosita cu succes si in gradina. Plita de fonta se foloseste la retele asiatice tip “plita incinsa” si are rolul unui cuptor portabil, pentru a tine mancarea calda, pe plita de fonta nu se gateste. Dat fiind faptul ca trebuie incinsa la temperatura mare, nu este recomandata a fi folosita in casa. Daca dorim sa preparam o reteta tip “plita incinsa”, putem folosi un vas termorezistent in care punem preparatele dupa ce au fost gatite la wok si le dam la cuptor pentru cinci minute, apoi le punem la masa.
plita-incinsa

Sa aveti pofta!

Licenţa Creative Commons
wok, cos de bambus, cratita de hot pot – accesorii din bucataria asiatica de Dorian Radu este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire 4.0 Internațional .

Comments

Powered by Facebook Comments

2 comments on “wok, cos de bambus, cratita de Hot Pot – accesorii din bucataria asiatica – partea II

  1. Buna seara,

    Da, cu siguranta in Oriental Market sau in Dragonul Rosu, probabil si in alte magazine alimentare cu profil asiatic.

    Star

Leave a Reply

Send this to a friend