walk with the wok

germeni de fasole Mung – bomba de vitamine, antidot impotriva oboselii si stresului

germeni de fasole Mung – bomba de vitamine, antidot impotriva oboselii si stresului

No Comments

Este cat se poate de real, germenii de fasole mung constituie un pilon al bucatariei asiatice, in special in Asia de est si de sud-est. Consumul de fasole Mung in China este atestat de peste 3000 de ani, in alimentatia Ayurvedica de cca 3500 de ani  (sau cel putin cam asta am gasit in documentarea acestui articol), in Europa au aparut la inceputul secolului XX. Am gasit pe tema asta un articol interesant, il puteti accesa la https://viataverdeviu.ro/beneficii-fasole-mung

De unde ii luam sau cum ii obtinem? Avem doua variante, una recomandata si alta mai putin. Cea de-a doua se refera la germenii din conserva, care pe langa faptul ca prin conservare se reduce substantial cantitatea de nutrienti, sunt si relativ scumpi. Practic cumparam doar gustul, mai putin continutul.
A doua varianta:  seminte germinabile de Mung. Dintr-o punga puteti face germeni incat sa mancati pe saturate o luna, doua persoane.

Cum se obtin, sau mai bine spus cum ii obtin eu: spal semintele bine (un polonic mic de seminte) si le pun la inmuiat in apa calduta, pentru cca 12 ore. Am un castron si o strecuratoare din plastic, luate din Cora cu vreo 8 lei ambele. Va spun asta ca sa nu va apucati sa dati zeci sau sute de lei pe germinatoare

Am pus un servetel umed pe fundul strecuratorii, am presarat boabele de fasole, strecuratoarea o pun in castron pentru a se scurge apa ramasa intre seminte,  le-am acoperit cu un alt servetel umed, am bagat totul intr-o punga de culoare neagra si i-am lasat la un loc cald. Dimineata si seara ii ud. Ii las cam 7 zile, desi pot fi consumati incepand cu ziua 4 sau 5, dar eu ii prefer cand sunt deja lastari. Asa arata in ziua 2 .Ultima imagine: ziua recoltei!

Dupa recoltare, se spala bine intr-un castron mare sau in chiuveta, pentru a indeparta cojile verzi. Nu agresati germenii, doar treceti cu mana prin ei si cojile se vor desprinde Aceasta metoda (oparit – racit) este folosita si de coreeni pentru a consuma germenii Mung ca si garnitura. Veti regasi germenii  in pachetelele de primavara din Asia de sud est, in bucataria chineza se regasesc in salate dar si in multe preparate la wok, stir-fry sau in sandwich-uri, in forma cruda.

Bafta la germinat, sa aveti pofta!
IMAG0267
mungfinal

Comments

Powered by Facebook Comments

Leave a Reply

Send this to a friend