walk with the wok

salată de primăvară cu mazăre și cartofi noi. veggie gourmet

Dorian Radu
Recipe by | 16/05/2017
30 min
Prep: 5 min | Cook: 15 min | Servings: 4 portii

In fiecare primăvară mă bucur ca un copil de apariția cartofilor noi, a mazărei și a cireșelor de mai. Îmi plac toate trufandalele primăverii dar cele enumerate sunt în top pentru mine. V-am povestit despre mazarea din Muntele Athos, despre piure sau supă cremă de mazăre, acum a venit rândul unei salate simple, cu mazăre proaspătă, cartofi noi, frunze de primăvară, dreasă cu o vinegretă de muștar și asezonată cu frunze de mentă și parmesan. Pentru culoare, gust și moft, câțiva creveți sunt bineveniți în peisaj.

  • listă de foloase (4 porții):
  • 400 g mazăre boabe ( 1 kg de teci)
  • 1 kg cartofi noi mici, cât căpșuna
  • 3 linguri de frunze de mentă, tocate
  • 1 legătură de ceapă verde, 1 de usturoi verde tocate
  • câteva roșii cherry – 3 la porție
  • 100 g parmesan sau pecorino ras pe răzătoarea mare
  • sare, piper
  • vinegretă:
  • 100 ml ulei de măsline extravirgin
  • 30 ml oțet de vin roșu de calitate (Modena) sau preferabil Xeres (Jerez, Shery), caz în care se pun 50 ml, este un oțet delicat
  • 1 linguriță de muștar de Dijon
  • sare, piper

Am pus cartofii la fiert cu o frunză de dafin și o linguriță de sare semigrunjoasă, pentru cca 15 minute după ce a dat apa în clocot. Între timp am preparat vinegreta: am amestecat mustarul cu oțetul, am pus amestecul într-un shaker, am adăugat uleiul, sare, piper, am scuturat shakerul bine cât să emulsioneze vinegreta și am dat-o la rece.

S-au fiert cartofii, i-am scos pe un platou și am pus la fiert mazărea pentru 5 minute. Dacă sunt prea mari cartofii, se taie în 2 sau cât este nevoie, dar cei mai buni cartofi noi ai primăverii sunt cei mici. I-am stropit cu jumătate din vinegretă, i-am lăsat să se răcorească, între timp s-a fiert și mazărea al dente. Dacă o vreți mai moale, o lăsați 7 minute. Am trecut boabele pe sub un jet de apă rece, le-am pus peste cartofi, am adăugat roșiile cherry, ceapa și usturoiul, menta, am turnat restul de vinagretă, am amestecat salata. În farfurii am asezonat salata cu sare și piper, am presărat parmesan, am ornat cu câte 3 creveți la porție. Gata.

Să aveți poftă!

Comments

Powered by Facebook Comments

Leave a Reply

Send this to a friend