walk with the wok

o salată cu calamar și rucola, o carte, o doză de râs dulce-acrișor. cu Simona Tivadar

Recipe by
30 min
Prep: 10 min | Cook: 4 min

Zilele trecute am citit cartea Simonei, pe care am început-o înainte de Anul Nou. După primele pagini mi-am dat seama că este genul de carte care trebuie citită cap-coadă, și cum eram în amețeala sfărșitului de an mi-am propus să-mi rezerv două zile în care să citesc și să râd în voie. Este o carte care desființează mituri și legende despre diete, teorii ale conspirației pe marginea unor aditivi alimentari, povești cu reptilieni și tot ceea ce bântuie netul de ani buni încoace, cu scopul unic de a scoate bani din buzunarele naivilor. Totul povestit într-un mod plastic, cu umor, mult umor. Este un mod de a spune adevărul în glumă, pentru că de ce nu, un adevăr poate fi spus și în glumă. Pe scurt, este o carte care trebuie citită, savurată și păstrată apoi la vedere pe un raft al bibliotecii.

La final de lectură am întrebat-o pe Simona, cu reală curiozitate,  care sunt mâncărurile ei preferate. Răspunsul a venit într-un mod plastic, în stilul caracteristic Simonei: Îmi plac legumele. Îmi plac souflé-urile. Îmi place peștele ( adică peștii albi, răpitori, fără gust de mâl). Îmi plac fructele de mare (mai puțin scoicile, din care mănânc rar și puțin).
De fapt îmi place orice mâncare, dacă e gustoasă și frumoasă. Nu mănânc terciuri, chestii băloase și chestii care au fost crocante și sunt ude (gen crutoane, pâine cu roșie/castravete puse deasupra cu niște ore inainte).

Am improvizat la ceas de seară o salată crocantă cu calamar, rucola și ridichi, cu gusturi predominat viet-thai. Am tăiat tubul de calamar în două, am crestat carnea de-alungul și de-a latul, cu grijă să nu perforez carnea (pe o singură parte). Operațiunea se face cu un cuțit bine ascuțit, inciziile se fac cu lama aplecată la 45 de grade. Am făcut o marinadă din sucul unei lime, o linguriță de zahăr brun, una de pastă de ardei iute, 1 lingură de sos de soia și una de ulei de măsline. În această combinație a stat calamarul la marinat 30 de minute, după care l-am fript pe ambele părți câte 2 minute, pe grătarul bine încins și foc mediu. Înainte de a-și găsi locul în farfurie, am tăiat calamarul felii. Restul de marinadă s-a dus în salată pe post de dressing, completată cu câțiva stropi de ulei de măsline. Am redat într-o salată textura și gustul cărții Simonei: crocant, dulce, acrișor și iute, care se mănăncă pe nerăsuflate.

Să aveți poftă!

Comments

Powered by Facebook Comments

Leave a Reply

Send this to a friend