walk with the wok

omletă cu mirin, spanac și ciuperci – euro-niponă

Recipe by
20 min
Prep: 5 min | Cook: 10 min | Servings: 2 portii

Omleta japoneză – Tamagoyaki – este unică prin gustul aromat cu mirin și prin forma dată de modalitatea secvențială de prăjire. În Japonia se prăjește în tigăi dreptunghiulare, pentru a facilita formarea rulourilor, acesta fiind stilul de prezentare și servire a omletei. În varianta mea am preluat compoziția omletei: ouă, mirin, sos de soia și sare, în care am combinat o umplutură din ceapă, spanac, ciuperci și brânză cedar. Rezultatul: o omletă aromată cu inflexiuni orientale și gusturi europene. Două vorbe despre mirin: este un condiment de bază în bucătăria japoneză, un vin de orez ceva mai dulce decât sake. Iată câteva idei de utilizare a mirinului:

  • pastă pentru sushi: amestecați 1 linguriță de mirin cu 1 linguriță de sos de soia, adăugați praf de wasabi până ajunge pasta la consistența dorită
  • sos dip pentru chiftele: amestecați 4 linguri de unt de arahide cu 2 linguri de mirin, 1 lingură de sos de soia, 1 linguriță de pudră de usturoi
  • glazură pentru friptură de porc la cuptor: amestecați mirin și cidru de mere în părți egale, ungeți periodic friptura cu acest amestec
  • stir-fry de pui sau fructe de mare: în ultimul moment, aruncați în tigaie un splash de mirin, balansat cu sos de soia, pentru a echilibra gusturile
  • sos BBQ: amestecați 5 linguri de pasatta de roșii cu 2 linguri de mirin, chimion, scorțișoară măcinată, usturoi, sare și piper, dați într-un clocot acest sos
  • turnați câteva picături de mirin în supă, în special în cele de pui sau cu găluște
  • amestecați 1 linguriță de mirin cu 1 de ulei de susan și un praf de boia afumată, turnați amestecul peste humus
  • când ciulamaua este aproape gata, adăugați 1-2 lingurițe de mirin
  • dressing pentru salata de fructe: suc de lime, coajă de portocală rasă, mirin
Să revenim la omletă:
  • ingrediente pentru 2 porții:
  • omleta: 2 ouă, 1 lingură de mirin, 1 lingură de sos de soia, un praf de sare, 1 lingură de lapte
  • umplutură:
  • o ceapă hașmă
  • 300 g de frunze de spanac proaspăt (sau 200 g congelat)
  • 200 g ciuperci champignon tăiate felii
  • 2 felii de branză cedar
  • 1 lingură de sos de soia
  • sare, piper
  • ulei pentru prăjit

Ceapa tocată mărunt am tras-o la tigaie pe foc mediu, după ce s-a inmuiat am adăugat ciupercile, după 7 minute frunzele de spanac (întregi) și sosul de soia. Am acoperit tigaia, am lăsat la foc mediu 10 minute, am adăugat sarea și piperul, am luat tigaia de pe foc.  Omleta: toate ingredientele amestecate cu ouă, prăjită în stilul clasic, pe ambele părți. După ce am întors-o, am pus pe omletă feliile de branză.
Am transferat omleta pe farfurie, am turnat umplutura, am făcut un rulou. Gata.

Să aveți poftă!

Comments

Powered by Facebook Comments

Leave a Reply

Send this to a friend