walk with the wok

cotlete de berbecut cu piure de mazăre. și sumac

Dorian Radu
Recipe by
20 min (plus timpul de marinare)
Prep: 10 min | Cook: 15 min | Servings: 2 portii

Probabil că vă întrebați ce caut eu cu berbecul în ajun de Crăciun, când toată lumea se gândește la preparate din porc. Răspunsul este simplu, s-a nimerit să mă aflu la măcelăria arăbească din piața Delfinului, de unde cumpăr frecvent cele de vită și oaie, într-o zi când tocmai aranjau în galantar niște cotlete de toată frumusețea. Pofticios cum sunt, n-am putut să nu iau după mine câteva bucăți, cu atât mai mult cu cât vițelul și berbecuțul devansează de departe purcelul în preferințele noastre.

Prezența în mica măcelărie arăbească – pe care o recomand celor care stau în zonă – mi-a inspirat o variantă de grătar orientală, în care cotletele se marinează cu bokharat – condiment cunoscut la noi sub denumirea de 7 piperuri despre care am mai vorbit. Prin urmare, am amestecat 2 linguri de ulei de măsline cu 1 linguriță de condiment (nu exagerați cu el pentru că este puternic aromat) și sucul de la jumătate de lămâie  – pentru 4 cotlete. Am uns bine fiecare cotlet, le-am pus într-o pungă ziplock și le-am lăsat 2 ore la rece cu tot cu marinada rămasă.

Piureul de mazăre l-am amestecat cu spanac (ambele congelate), cantități relativ egale. După ce s-au fiert, cam 10 minute, le-am pus în blender cu o lingură de frunze de mentă proaspătă, ceva sare și piper. Două linguri de piure le-am subțiat cu apa în care au fiert, să iasă de un sos pentru decor. Tot pentru decor am păstrat și câteva boabe de mazăre. I-am dat decorului o semnificație personală,  Dunărea și Delta, la fel ca în decorul fasolei cu ciolan.

Cotletele le-am scos de la rece cu jumătate de oră înainte de procesul total profan de frigere pe grătar, care a durat cam 4 minute pe fiecare parte. Le-am scos pe o farfurie caldă, le-am dat pace 10 minute, apoi le-am aranjat pe farfurie cu piure și sos, am aruncat peste tot un praf de sumac. Berbecuțul cu 7 piperuri cere o felie de lămâie prin preajmă, i-am pus-o la dispoziție, împreună cu frunzulițe de valeriană. A fost bun, tare bun.

Să aveți poftă!

Comments

Powered by Facebook Comments

Category:

Leave a Reply

Send this to a friend