walk with the wok

shaorma cu de toate. home made

Dorian Radu
Recipe by
Comments Off on shaorma cu de toate. home made
10 min (plus 7-8 ore timpul de marinare)
Prep: 5 min | Cook: 3 min | Servings: 2 saorme

Dupa succesul fulminat inregistrat ieri cu humus, fetele mele si-au adus aminte de savorile orientale. Clau a comandat la bucatarie o shaorma cu de toate, iar Christiana un falafel. Incep cu shaorma, voi posta si falafel-ul, preprat in stil egiptean.  Christiana este in vacanta,  a venit in tara, maine va prepara pentru voi, pentru noi si pentru walk with the wok un minunat cheese cake.

Muzica shaormei este data de ingrediente, dar mai ales de condimente. Condimentul de baza al shaormei este “7 piperuri” sau “7 condimente”; in tara lui, acest mix se numeste bokharat. Il gasiti in mai toate magazinele alimentare turcesti sau arabesti. Il puteti face si acasa, pentru un borcanel aveti nevoie de (toate condimentele macinate, pudra):

  • 2 linguri de boia dulce ( sau iute)
  • 2 linguri de piper negru
  • 2 de coriandru
  • 2 de chimion
  • 1  de ienibahar
  • 1 de cuisoare
  • 1 de scortisoara
  • 1/2 de cardamon.
  • se amesteca toate si asta e (mai este o varianta in care se adauga praf de usturoi, stiu ca sunt 8 si cu usturoiul 9, dar asta e reteta).

Shaorma o putem face si veggie si cu carne, este la fel de gustoasa. De data asta am facut-o cu carne, dar pentru varianta de post sau veggie, inlocuiti carnea cu ciuperci – bureti (pleurotus), ghebe, hribi sau ce ciuperci aveti la indemana. Champignon nu ma inspira la o shaorma, prefer ciuperci carnoase. Sau puteti folosi bucati de soia, hidratate cu supa de legume. Le puteti lasa la marinat cu condimente cam jumatate de ora, ca sa absoarba aromele. Iaurtul din lapte il inlocuiti cu iaurt de soia.

Aseara am cumparat niste vrabioara pe care am taiat-o in suvite, le-am amestecat cu o lingurita de 7 piperuri, 1 lingura de ulei de masline, ardei gras  si ceapa rosie taiate in fasii subtiri, am tras o folie peste castron si le-am lasat la frigider peste noapte. Acealsi lucru il puteti face cu ciupercile sau cu soia hidratata, dar jumatate de ora – o ora este suficient. Restul de ingrediente sunt la alegerea voastra, eu va spun cum am preparat de data asta, dupa gustul nostru.

  • cantitati pentru 2 saorme:
  • 400 g carne de vita frageda (sau ciuperci, soia)
  • lipii libaneze
  • 2 castraveti acri mici sau unul mare (in saramura, nu in otet)
  • patrunjel verde
  • o ceapa rosie
  • ardei iute murat sau proaspat dupa gust (optional)
  • o mana de cartofi prajiti
  • pentru sos:
  • un borcanel de iaurt ( eu am folosit kefir din lapte de capra)
  • 3 catei de usturoi
  • 1 lingurita de ulei de masline
  • sare, piper
  1. am scos carnea din frigider cu 1 ora inainte de gateala, apoi am scurs-o bine
  2. am incins wok-ul (cel de otel) si am prajit carnea stir-fry cam 3 minute. Se poate frige si intr-o tigaie comuna, cu o lingura de ulei
  3. am facut un sos din: usturoi presat si frecat cu sare, iaurt, ulei de masline si piper
  4. am uns lipia cu sos, am pus toate cele la gramada, am stropit cu restul de sos si…

Sa aveti pofta!

 

 

Comments

Powered by Facebook Comments

Send this to a friend