Bucătăria mongolă se remarcă prin simplitate, cu influențe atât rusești de la nord cât și chinezești de la sud, alte opțiuni nu au. Unul din felurile de bază sunt colțunașii cu carne, despre a căror rețetă am vorbit la varianta rusească – pelmenii și la cea chinezească – jiaozi. O mâncare foarte populară a urmașilor lui Ghenghis-Han este în varianta cu sos de iaurt, dar secretul unui sos reușit stă în iaurtul gras, de tip grecesc, scurs de zer cca 1 oră, astfel încât să rămână o cremă de iaurt.
Cea mai bună variantă de iaurt este cel care se găsește în magazinele turcești sau arăbești, este cremă de iaurt în toată regula. Sosul poate acompania la fel de bine perișoare sau chiftele, este un sos mentolat, aromat. În varianta din Asia Centrală sosul are la bază pe lângă iaurt, ardei iute, mentă uscată și sare, pentru un plus de arome am umblat la rețetă cu 1 lingură de piper roz și o legătură de mărar proaspăt.

Prepararea este la fel de simplă ca și sosul în sine, într-o tigaie încălzită se pune iaurtul, se amestecă cu mirodeniile și se lasă pe foc mediu 3-4 minute, se adaugă mărarul tocat fin și apoi colțunașii fierți, se amestecă încă un minut și asta e, gustul întregii combinații este sublim. Textura catifelată a sosului se completează foarte bine cu un Chardonnay sau o Fetească Regală.
Cantități – din 500 g de carne tocată ies cca 50 de colțunași, iar pentru un sos bogat este nevoie cca 600 g de cremă de iaurt, condimentată cu 2 linguri de mentă uscată, 1-2 linguri de piper roz (este doar aromat, nu și iute), ardei iute uscat sau fulgi de chili, sare, o legătură de mărar.
Să aveți poftă!
Comments
Powered by Facebook Comments