În plin sezon al vinetelor românești, ne place să alternăm două delicatese simple: salata de vinete națională fără de care vara n-ar avea același gust și una dintre mâncărurile simbol ale chinezilor: vinetele prăjite cu sos picant și usturoi. Există multe rețete în funcție de regiune, mie îmi place una dintre cele mai simple variante, cea cantoneză. Vinetele se pot tăia cuburi sau bastonașe, se împart în câteva tranșe în funcție mărimea vinetei astfel încât șă poată fi prăjite în wok pe un singur rând, după care își intră în rol restul ingredientelor:
- cantități pentru 2 porții:
- 1 vânătă de cca 400 g
- sos: 2 linguri de sos de soia, 1 lingura de vin de orez (alcool de gătit), 1 lingură de oțet de orez, 1 linguriță de sos de stridii, 1 linguriță de zahar, 2 vârfuri de cuțit de sare
- 5 căței de usturoi (2 tocați mărunt și 3 presați, frecați cu un praf de sare și amestecați cu 2 linguri de apă minerală – mujdei)
- 1-2 ardei iuți, curățați de semințe și tocați
- 1-2 fire de ceapă verde tocate, separate frunzele de tulpina albă
- 1 linguriță de semințe de susan
- 1 linguriță cu varf de amidon desfăcut în apă rece
- câte 2 linguri de ulei pentru fiecare tranșă de vinete + alte două linguri
- 1 ceașcă jumate de apă fierbinte
Am amestecat ingredientele pentru sos, am curățat vânăta și am împărțit-o în 3. Ca să previn oxidarea, două bucăți le-am înfășurat în folie cât am tăiat-o și prăjit-o pe prima. Am tăiat vinetele basonașe, le-am prăjit în uleiul încins (2 linguri). Vinetele absorb imediat uleiul, nu-i bai, se rumenesc pe fiecare parte întorcându-le ca pe clătite, în total cca 3 minute. După ce s-au rumenit am aruncat în tigaie jumătate de ceașcă de apă, după 10 secunde în care și-au lăsat uleiul în apă le-am scos din tigaie, le-am scurs și le-am pus pe un șervet absorbant, am continuat cu bucățile rămase.
Am încins ultimile 2 linguri de ulei, am prăjit pentru câteva secunde usturoiul și ardeiul iute, am adăugat vinetele, tulpina albă de la ceapă și sosul. Le-am lăsat un minut pe foc mediu, am adăugat mujdeiul de usturoi și amidonul dizolvat în apă, după un minut s-a legat sosul.
În farfurie am presărat semințele de susan și ceapă verde. Sunt foarte bune calde, reci sunt excelente!
Să aveți poftă!
Comments
Powered by Facebook Comments