walk with the wok

salată de vinete valentă. polivalentă

Dorian Radu
Recipe by
2 ore
Prep: 10 min | Cook: ~ 1 ora | Servings: 2-3 portii

De obicei, cand spunem salata de vinete ne gandim la sfasitul verii si la toamna, dar acum daca tot au aparut vinetele de Spania si rosiile de Bulgaria, merita o alintatura. Vanata coapta si scursa bine se adapteaza pe un evantai intreg de pofte si savori:

  • cateva linguri de ulei, sare, batuta la lingura de lemn sau la mixer, amestecata cu ceapa si avem salata romaneasca
  • la salata noastra adaugam usturoi si / sau maioneza si va rezulta celebra salata de vinete cu usturoi (atentie la ficat, maioneza e cam grea in combinatie cu vinete). Sau in loc de maioneza putem adauga un borcan mic de iaurt.
  • vanata coapta si pasata din furculita, impreuna cu ardei copti rupti in suvite, amestecate cu putina branza feta, pasta de usturoi si ulei de masline se va transforma intr-o bunatate greceasca pe numele ei de fata melitzanosalata
  • cu pasta de susan (tahini), chimion, lamaie, usturoi, iaurt si ulei de masline, vom avea o delicioasa salata libaneza, cunoscuta ca mutabal sau baba ganoush la egipteni
  • vanata cruda taiata in cuburi de cca 2 cm latura (sarate si scurse),  ardei capia taiati in bucati mari, usturoi, ulei de masline si sare, date la cuptor, asezonata cu ceapa rosie taiata pestisori si zeama de lamaie, va iesi o minunata salata marocana

Eu am optat de data asta pentru varianta mioritica, asa cum o stiu de la bunica:

  1. am intepat ici si colo 3 vinete si le-am copt  in cuptorul incins la 220 g, pe functia grill (electric), cam 50 de minute. Stiu ca plita e sfanta pentru vinete, dar fumul e pagan, iar peretii bucatariei sunt albi si nu tin sa zugravesc acum.
  2. dupa ce s-au copt, le-am infasurat in folie alimentara si le-am lasat la racit. Pe-asta cu folia am invatat-o la scoala de bucatari, scopul fiind infuzarea miezului cu aroma de afumatura a cojii (care se va simti mult mai pregnant la vinetele coapte pe foc de lemne), o alta facilitate este sa se curete foarte usor de coaja – practic se stoarce continutul vinetei prin orificiul superior.
  3. le-am curatat si le-am pus intr-o sita de plastic, in contact cu metalul oxideaza. Sita am plasat-o pe un castron, am pus peste vinete o farfurie cu o greutate pe ea si le-am lasat cam o ora sa se scurga bine.
  4. in mixer am pus 1 lingurita de sare, 4 linguri de ulei, 1 mana de patrunjel verde si evident vinetele.  Le-am mixat cu cutitul de plastic, pentru patiserie. Dupa cateva pulsuri am aruncat in mixer si o ceapa rosie. Atentie: puneti ceapa doar in cantitatea pe care o veti consuma imediat, pastrata la frigider amestecata cu ceapa, salata se va acri.
  5. langa o salata de rosii, niste ardei copt si o paine buna, salata mea a devenit istorie in 5 minute.

Sa aveti pofta!

Comments

Powered by Facebook Comments

Leave a Reply

Send this to a friend