walk with the wok

flori, stridii si sushi. de ziua Claudiei

Recipe by
3 ore
Prep: 20-30 de min | Cook: 15 min | Servings: 2 portii

Astazi este ziua iubitei mele sotii, Claudia. Sper sa ma suporte in continuare pana la adanci batranetile ei 🙂

Am pregatit pentru aceasta frumoasa zi, #1 in materie de preferinte culinare ale Claudiei, respectiv am “gatit” niste stridii si sushi nigiri & sashimi. Am inceput cu stridiile stropite cu lamaie si un pahar de vin alb sec, am facut o pauza si apoi ne-am ocupat de sushi. Yumm 🙂

Despre modul in care se consuma stridiile am descris pe larg in postul despre stridii, vom povesti in continuare despre sashimi si nigiri sushi.
Sashimi sunt bucati de peste crud, taiate astfel incat sa poata fi consumate dintr-o imbucatura, fara a musca din peste. Nigiri sushi este varianta de file de peste feliat subtire, pe pat de orez. Este foarte simplu de preparat, cu conditia sa respectam pasii de pregatire a orezului iar pestele si fructele de mare sa fie proaspete, la kilometrul 0. Tipurile de pesti cei mai folositi in Europa pentru sushi sunt somonul si tonul, iar ca fructe de mare crevetii mari. Se mai folosesc butterfish, caracatita, sepie, avogado si omleta japoneza dulce. In Japonia se practica un “sport extrem” cu fugu, un peste care contine un filon de otrava letala pe sira spinarii, dar care este vedeta delicateselor japoneze. Bucatarii care taie fugu, fac antrenamente serioase si indelungate pentru a fileta acest peste fara sa se contamineze carnea.   Avem si noi un peste autohton care se preteaza foarte bine la sushi si nu prezinta nici un pericol, bibanul – marinat pentru o ora in zeama de lamaie.

Indiferent de pestele ales, se folosesc doar fileurile. Eu am pregatit astazi din somon si creveti Somonul il cumpar doar din Metro, de 6-7 ani de cand fac sushi, n-am avut nici o surpriza. Sau de fapt singura surpriza mi-am facut-o singur, o data n-am citit eticheta atent si am cumparat pastrav somonat in loc de somon, este foarte asemanator. Pastravul somonat are carnea mai tare si trebuie preparat termic, nu are nici o legatura cu sushi.

In iwok.ro am pregatit un shushi corner unde gasiti toate ingredientele pentru sushi si va recomand sa nu le inlocuiti, pentru ca in loc sa iasa bicicleta, va iesi mitraliera… Orezul pentru sushi are bob rotund si este un pic lipicios, sosul de soia este catifelat, foarte diferit de sosul de soia light chinezesc, otetul de orez pentru sushi este usor parfumat.

  • Pentru a pune in opera 18 nigiri si cateva sashimi avem nevoie de:
  • 250 g file de somon crud (daca nu va impacati cu ideea de peste crud, se poate inlocui cu somon afumat)
  • cativa creveti jumbo
  • 1 cana de orez pentru sushi + 1 cană jumate de apă
  • 50 g ghimbir murat (gasiti fie la plic, fie la borcan, alb sau roz)
  • 1 tub de pasta wasabi sau mai economic si mai gustos sub forma de pudra. Si cel la tub tot din pudra este, cel putin in toate magazinele, poate doar la restaurantele cu sushi bar care se respecta sa fie din hrean japonez proaspat. Daca optati pentru varianta pudra il puteti asezona, in afara de apa adaugati o lingurita de sos de soia
  • 4-5 linguri de sos de soia, 5-6  linguri de otet de orez, 1 lingura de sake – vin de orez japonez pentru gatit
  1. cu un cutit dedicat, ideal pentru sushi, se separa fileul de piele, se da un praf de sare pe ambele parti si se lasa 30 de minute la rece. Apoi se scufunda intr-o baie de otet de orez alb, de maximum 9°, pentru fix 15 minute. Se transfera intr-o punga ziplock sau intr-un vas care poate fi vidat si se lasa in congelator 24 de ore la temperatura de -18°C sau 12 ore la -25°C, dupa care se dezgheata in congelator. Acest pas are ca rol distrugerea bacteriilor.
  2. am spalat bine orezul, l-am frecat intre palme, l-am clatit in cateva ape pana cand apa a ramas aproape limpede
  3. in 3 linguri de otet de orez am pus 2 linguri de zahar (brun) si o lingurita de sare, zaharul si sarea trebuie sa se dizolve in otet, de aceea lasati la cald.
  4. am pus orezul la fiert in apa rece . Apa din cratita trebuie sa depaseasca orezul cu cca 1 cm, raportul orez apa este de 1 masura de orez la la 1,2 apa
  5. cand apa a ajuns la clocot, am dat focul mic, am pus capacul si am lasat la fiert fix 15 minute. Am stins focul si l-am mai lasat pe orez acoperit 20 de min
  6. am scos orezul intr-un castron (de sticla sau ideal de bambus) si l-am stropit cu otetul preparat cu zahar si sare, am amestecat usor ca se se afaneze si sa incorporeze lichidul, dar cu grija sa nu se deterioreze boabele de orez. Boabele lipite de fundul cratitei nu se recupereaza, se arunca la spalat.
  7. l-am lasat sa se raceasca la temperatura camerei, nu fortati procesul de racire in frigider!
  8. intr-un castron mic am amestecat 1 lingura mai generoasa de pudra wasabi cu jumatate de lingura de apa si jumatate de sos de soia, am obtinut o pasta, am rasturnat  castronul cu pasta lipita de fund. Nu va cadea, dar rasturnati peste o farfurie.
  9. cu mana umezita cu otet de orez, am facut galuste de orez, strangand orezul doar cat sa se lege, fara a forta
  10. cu un cutit subtire si bine ascutit, pentru taiat fileuri, am taiat pestele in felii subtiri pentru nigiri ( cca 3 mm grosime), mai mari pentru sashimi
  11. crevetii i-am crestat usor pe burta pe lung, cat sa-i pot desface cat sa imbrace orezul. I-am stropit cu cateva picaturi de otet de orez
  12. pe mijocul feliei de peste se intinde o bobita de wasabi, de dimensiunea unui bob de mazare (sau cat de iute suportati), apoi se lipeste de galusca de orez, cu wasabi in interior, presand felia peste orez. (vezi foto)
  13. am montat nigiri si shashimi pe geta – fundul de lemn folosit de japonezi pentru sushi. Tot pe geta se pune si pasta de wasabi
  14. am turnat sosul de soia impreuna cu o lingura de sake, in alta farfurie pentru dip-uri am pus feliile de ghimbir tocat.
  • Cum se consuma?
  • cu pofta, cu mare pofta! 🙂
  • in mod traditional, sashimi se ia intre bete dupa ce am lipt pe pește o bobita de wasabi , se inmoaie un pic in sosul de soia, se mesteca si mai ales se savureaza aroma. Dupa ce se inghite, se ia o felie – doua de ghimbir. Nu se mananca impreuna, ci doar separat.
  • nigiri: la masa se serveste cu pestele in partea de sus, ca in imagine. Daca simtiti nevoia, mai adaugati wasabi pe fileul de peste. Cu betisoarele sau mai simplu cu mâna se rastoarna nigiri pe o laterala si se inmoaie putin in sos de soia, astfel incat sosul sa prinda si orez si peste. Dupa ce a fost mancat, se ia o felie de ghimbir (sau doua).
  • daca sunteti acasa, folositi cu incredere mainile, dar nu tacamuri de metal, vor schimba gustul pestelui si al orezului.

Japonezii nu au in dictionar expresia pofta buna, dar in schimb ei spun: e buna! (mancarea).

美味しい oishii!

Comments

Powered by Facebook Comments

Category:

One Review

  1. Andreea

    Yummy 🙂

    Star

Leave a Reply

Send this to a friend