walk with the wok

papaya, mango, kiwi, banane, rodie. salată exotică

Dorian Radu
Recipe by | 06/03/2016
15 min
Prep: 15 min | | Servings: 3 portii

Am tot vorbit zilele astea despre vacanta, am inceput sa visam la vara care se apropie si odata cu asta ni s-a facut pofta de ceva exotic. Cat mai exotic. Ce poate fi mai exotic decat o salata de fructe exotice? Am dat o fuga pana in Venezuela dupa o papaya coapta, am trecut Pacificul si am facut o escala in Papua Noua Guinee sa culeg niste banane. Apoi am urcat pe valea raului Yangtze dupa cateva kiwi, am coborat in Sri Lanka dupa un mango si limes, iar in drum spre casa am luat si o rodie din Iran. De ce am batut atata drum? Ca sa culeg fructele de la origini. Inainte sa intru in casa am gasit niste menta proaspata pe-aici prin Dobroesti, pe marginea garlei. Cand m-am trezit era dimineata. Mda, am luat-o agale spre piata.

Apropos de visat cu ochii deschisi, acum ceva timp eram in drum spre o partida de pescuit cu Gabi si cu Bobi. La radio incepe o piesa care te ducea cu gandul la mare si palmieri. Zice Bobi: ma vad undeva pe o plaja in Hawaii, pe un sezlong, cu un cocktail, o havana si vreo cateva mulatre in jurul meu…la care Gabi – ca bine zici, eu mai vad si un negru cat casa care iti arde doua perechi de palme peste ceafa ca sa-ti treaca :)))

Sa revenim la ale noastre: am ales aceste fructe pentru a avea un echilibru intre dulce, aromat si acrisor. Tusa finala am dat-o cu menta si lime care au dat un gust fresh, racoritor. Papaya, mango si kiwi le-am “cules” acum patru zile, le-am pus intr-o punga de hartie si le-am lasat in camara sa se linisteasca dupa atata drum peste mari si tari si expunere la privirile cumparatorilor. De fapt le-am lasat sa se mai coaca, e simplu.

  1. inainte de show, am pus fructele la frigider pentru o ora, pentru ca salata sa fie rece
  2. apoi am spalat si taiat fructele:
  3. rodia am taiat-o in doua si deasupra castronului de salata, am batut in coaja cu o lingura de lemn pana au cazut toate semintele. Este cel mai simplu mod de a scoate semintele, mai ales ca sucul de rodie pateaza cam tot ce prinde, deci atantie!
  4. papaya am taiat-o si pe ea in doua, am scos semintele cu o lingura, apoi cu o lingura de inghetata am scos miezul. Semintele le-am pastrat, acestor seminte li mai spune si piper fals, sunt foarte aromate. Le-am spalat si le-am pus la uscat, le voi folosi curand.
  5. bananele si kiwi le-am taiat julienne
  6. pe mango l-am taiat pe langa sambure, am taiat in interiorul pulpei patratele, pe care apoi apoi le-am retezat din coaja. Am lasat o parte intreaga in poza pentru exemplificare
  7. am taiat menta grosier si cu zeama stoarsa de la 2 lime  am amestecat totul.  Asta a fost.

Bucuros de capedopera rezultata, o chem pe Clau la masa. Se uita ea la salata si-mi spune: Asa, ai imitat o salata exotica, si ?!? glumesc, cand manca din salata am auzit onomatopeele pe care le scoate cand mananca stridii, deci tilt 🙂

Ca sa intelegeti pe deplin sensul vorbei de “duh”, trebuie sa va spun un banc genial, pe care l-am auzit de la prietenul nostru Ovidiu Ianu, intr-o vacanta chiar exotica in Toroni, Grecia:

  • Un circ este in pragul falimentului. Patronul convoaca toata echipa, careia ii ofera un termen de o luna, timp in care echipa fie improvizeaza noi numere pentru a relansa circul, fie circul va fi lichidat.
    Trece luna, urmeaza reprezentatia de proba: acrobatii executa salturi la limita mortii, clovnii se intrec pe ei insisi, dresorii fac elefantii sa mearga pe sarma, leii si tigrii stau in coada… In final patronul este dezamagit si ii anunta ca nu l-a impresionat nimic. Din multime iese grajdarul circului: “domn’ patron, am rugamintea sa ma lasati sa prezint un numar la care lucrez de 4 ani…” Patronul: “tu ?!? ce poti sa-mi prezinti tu ???” Restul echipei, in disperare de cauza, il implora pe patron: “va rugam sa-i dati o sansa! cine stie, poate are cheia succesului…”
  • Patronul cedeaza si accepta, grajdarul isi incepe numarul: deschide bratele si incepe sa alerge in jurul arenei…. dupa un tur de arena isi ia zborul, timid, apoi din ce in ce mai sus. Se avanta spre cupola circului, dupa care coboara in looping si reia zborul de la 1 metru de pamant. Planeaza, zboara pe spate, pe-o parte, mai executa cateva looping-uri si aterizeaza la punct fix, exact in mijlocul arenei. Echipa aplauda frenetic, dar se opreste cand surpinde privirea patronului, care exclama:
  • Asa! Imiti o pasare! Si ?!??

Sa aveti pofta!

 

Comments

Powered by Facebook Comments

One Review

  1. alice d

    numai lucruri foarte bune iti trec prin cap!

    Star

Leave a Reply

Send this to a friend