Dupa celebra petrecere de la Dambovicioara cu purcel la protap, a doua zi subiectul carne era tabu. Toata suflarea cauta prin cabana o vegetala, un fruct, un suc, orice dar nu carne sau alcool. Dupa pranz, ne-am dres interioarele cu o ciorba de zarzavaturi cu mult bors facuta de Alina si ne-am apucat sa jucam un Activity – un joc de societate de mare efect, de jucat in gasca. Veselie, bucurie dar pe seara au inceput scancete timide care sunau a foame.
Pe terasa mai era o pulpa de purcel, mici si alte cele de-ale gratarului, ignorate in totalitate. Mai culegea cineva o aluna, un biscuite dar nici alea nu intrau, atmosfera incepuse sa se blazeze, se instala o usoara apatie. Ma gandeam ca ne trebuie la toti un energizant care sa ne trezeasca si sa mai astupe si vocile stomacului.

Organizez o vizita de lucru in frigider si in bucatarie, gasesc exact ce-mi trebuie – cam 1 kg de castraveti reci, proaspeti si crocanti , usturoi, sare, zahar si otet. Am mazilit de graba casttravetii (dar nu oricum, veti vedea mai jos), am pisat usturoiul, am adaugat otetul si sarea, in 10 minute toata gasca era fresh, macsim si in forta 🙂
De fapt acesata salata este varianta europeana a salatei chinezesti de castraveti, ceva mai gustoasa si mai energizanta decat surata ei europeana. Numele acestei salate este pai huang gua, care se traduce prin castravete zdrobit. Practic aceasta salata are doua mici secrete care ii scot in evidenta savoarea: castravetii nu se taie pe lung ci se zdrobesc cu satarul chinezesc sau un cutit cu lama lata, scopul fiind marirea suprafetei si capacitatii de absorbtie a sosului. Practic se loveste cu latul lamei in corpul castravetelui repetat, pana se desface. Al doilea secret: sosul se adauga exact inainte de a fi serviti la masa, altfel castravetii vor lasa zeama iar sosul se va dilua mult.
- 4 castraveti de gradina sau un castravete englezesc (lung) cu sau fara coaja, important este sa fie reci
- 3 catei de usturoi zdrobiti
- 2 linguri de otet de orez
- 2 linguri de sos de soia (light)
- 1 lingurita de seminte de susan
- 1 lingurita de zahar, un varf de cutit de sare
- cateva picaturi de ulei de susan
- optional cateva picaturi de ulei de chili
- incepem prin a prepara sosul: amestecam usturoiul zdrobit cu sosuri, uleiul de susan, zahar si sare
- spalam si uscam castravetii cu un prosop de hartie, ii punem pe un tocator mai mare
- ii zdrobim pe lung, dupa care ii taiem in romburi, turnam sosul si amestecam bine intr-un bol, astfel incat castravetii sa absoarba sosul in mod uniform
- se consuma imediat
Evident ca puteti face aceasta salata si in stil european, adica doar usturoi, un pic de zahar, sare si otet. De ce nu, si niste hrean. Dar pastrati modalitatea de zdrobire. Veti constata ca este alta salata.
Sa aveti pofta!
Comments
Powered by Facebook Comments