În toamna anului 2013, un japonez pe nume Keizo Shimamoto – blogger culinar și chef – a făcut senzație la New York cu un nou tip de burger, în care a înlocuit chifla cu noodles, burgerul l-a conceput după o rețetă proprie, sosul de soia – shoyu – este de asemenea o rețetă proprie ținută secret. Pe lângă cele enumerate, mai conține rucola, ceapă verde, o felie de brânză cheddar, un ou ochi prăjit. Au apărut imediat variațiuni pe aceeași temă, burger-ul fiind în State – cum bine știm – simbol culinar național. În cele mai frecvente variante s-a înlocuit sosul secret de soia cu amestec de sos de soia light și sos sriracha, rezultatul este mulțumitor, cel puțin până voi ajunge în Queens ca să gust originalul. Ideea de a înlocui chifla cu paste asiatice este genială, pastele stau bine legate dar în același timp sunt pufoase și delicioase.
În varianta mea am înlocuit burger-ul cu o felie de friptură, pentru simplu fapt ca a rămas de la Crăciun. De asemenea n-am avut rucola, dar am avut salată. Rețeta am s-o prezint în varianta adaptată de americani, cu burger și rucola, dar nu vă sfiiți să improvizați după gust și ce aveți la dispoziție.

Noodles-ii se hidratează în apă fierbinte cca 5 min sau conform intrucțiunilor de pe ambalaj, se trec prin apă rece și
se scurg bine. Se bate un ou, se amestecă pastele cu oul bătut, se împart în două părți egale și se pun în două boluri. Se acoperă pastele pe interiorul bolului cu folie alimentară, se pune peste fiecare o greutate de dimensiuni aproximativ egale cu bolul, pentru a le ține presate și se dau rece pentru 20 de min.
Carnea tocată de vită (antricot) se amestecă bine cu sos de soia, usturoi, fulgi de chili, pesmet, sare și piper, se dă la rece pentru 20 de minute. O altă variantă de burger făcut în casă găsiți aici. Se frig burgerii pe grătar, se țin la cald. Se încinge ulei într-o tigaie, se adaugă (dacă este la îndemână) 2 lingurițe de ulei de susan, se prăjesc pastele. Bolul se răstoarnă de-asupra tigăii, cât mai aproape de suprafață, ca să nu se împrăștie pastele prin tigaie. Se rumenesc cca 3 minute pe o parte și 2 minute pe cealaltă, doar cât să se lege oul.. În uleiul rămas se prăjesc ouăle ochi.
A mai rămas de pus lucrarea în operă: pe felia de la bază cu partea rumenită în jos se pun frunze de rucola, se stropește cu dip-ul din sos de soia și sriracha, se montează burger-ul, felia de cheddar, oul, ceapă verde tocată julienne, se acoperă cu a doua turtă de noodles cu partea rumenită în sus.
- cantități pentru un ramen burger:
- 1 calup de noodles
- 2 ouă (unul pentru prăjit, unul pentru amestecat pastele)
- 1 mână de rucola, 2 linguri de ceapă verde tocată
- 1 felie de brânză cheddar
- sos: 1 lingură de sos de soia, 1 linguriță de sos sriracha, amestecate
- burger: 150 g atricot de vită tocat
- 1 lingură de sos de soia light sau sos teriyaki
- 1 lingură rasă de pastă de usturoi
- 1 linguriță rasă de pesmet
- sare, piper
Să aveți poftă!
Comments
Powered by Facebook Comments