walk with the wok

raclette – gourmet cu brânză

Recipe by
10 min
Prep: 5 min | Cook: 5-10 min

raclette-1Am o jucărie nouă, mi-a adus Moșu’ de Crăciun un aparat pentru raclette. Pentru a prepara raclette, se poate și fără aparat, se poate topi brânza în cuptor sau la microunde, dar este foarte bun  la mesele cu prietenii, deoarece pregătirea în acest format este similară oarecum cu stilul fondue sau hot-pot-ul asiatic: se oferă la masă  cartofi (fierți sau copți), carne, mezeluri uscate, pâine, iarna murături iar vara legume proaspete, evident branză raclette și fiecare își configurează meniul așa cum dorește. De la masă nu poate să lipsească un Riesling sau Pinot Noir, servite în mod tradițional cu raclette. O variantă este și berea, dar o bere ușoară și mai ales premium, de asemenea o altă băutură tradițională este ceaiul. În combinație cu raclette nu se bea apă, deoarece branza se va solidifica în stomac și va produce indigestie, este valabil și pentru fondue.

Ce este raclette? Termenul are două semnificații, una se referă la brânza în sine – o branză  din lapte de vacă semi-tare, care se topește la cca 70ºC. A doua semnificație se referă la felul în sine, care în mod tradițional însemnă brânză topită turnată peste cartofi, acompaniată de pâine și castraveți murați. Practic este o mâncare tradițională a văcarilor elvețieni, care se strângeau în jurul focului, încălzeau brânza la căldura flăcării și pe măsură ce se topea o razuiau cu un cuțit peste ce aveau prin desagă. De aici vine și numele – racler în franceză înseamnă a razui. Acest fel a devenit foarte popular în Franța, care produce la rândul ei mai multe sortimente de brânză dedicată raclette.

raclette-melter

În urmă cu cca 100 de ani  a apărut primul tip de aparat electric pentru încălzirea brânzei, (imaginea din dreapta) model  care a rămas neschimbat ca principiu de funcționare până astăzi și care este prezent în toate restaurantele din Elveția și Franța care prepară fondue și raclette. Dezavantajul acestui aparat este că solicită o cantitate mare de brânză – jumătate raclette-2de roată, de aceea este folosit doar în restaurante. Mai târziu a apărut și varianta în care se poate prepara doar cantitatea necesară la o masă, și odată cu acest aparat s-au diversificat și ingredientele – carne friptă, legume, creveți – în fapt raclette a devenit un fusion cu fondue dar și un moment inedit de a lua masa cu cei dragi. În Romania se găsește brânza raclette în cam toate supermarket-urile, în special Carrefour, Cora și Mega Image.

Dacă n-ați intrat până acum într-un restaurant cu specific fondue – raclette și aveți drum prin Franța sau Elveția, nu ratați ocazia, dar cu o mențiune: îmbrăcați-vă cu ceva care să poată fi spălat la mașină și de care să uitați, până ajungeți cu acele haine la spălat. Mirosul de brânzeturi este foarte puternic, în special de la fondue, și intră în haine imediat. Eu mi-am luat-o când am intrat prima dată într-un restaurant de profil în Elveția. După un meeting am fost invitați la un fondue, a fost o ședință oarecum oficială, toți băieții eram la costum. Ajuns la hotel, nu înțelegeam de unde miroase în așa hal a brânză în cameră – venea din haine. Am scos costumul pe balcon la aerisit, degeaba. Din fericire era ultima seară în Zürich și nu mai aveam nevoie de el, acasă l-am dat direct la curățătorie.

Să aveți poftă!

Comments

Powered by Facebook Comments

Leave a Reply

Send this to a friend