Rămân cu rețetele tot în arealul scandinav, dar cu un ocol prin cantonul elevețian Berna, care își revendică originea acestor plăcinte, foarte populare la micul dejun scandinav și în special suedez. Rösti se fac din cartofi rași, fierți sau cruzi, amestecați cu ou, făină, sare piper – iar ca adaosuri suplimentare în compoziție – ceapă, bacon, brânzeturi, spanac, lista este deschisă și se prăjesc sau se coc la cuptor. Se fac rapid, sunt apetisante, crocante, se pot servi cu ou poșat sau prăjit, fileuri de pește, sosuri de brânză, raclette, lista rămâne deschisă imaginației. De asemenea pot acompania ca și garnitură diverse fripturi.
Rețeta de mai jos – al cărei rezultat l-am testat de multe ori și îmi place cel mai mult – o am de la un restaurant din Malmo; este o variantă internațională, pentru că plăcintele cu cartofi s-au răspândit prin toată lumea, inclusiv în McDonalds, în unele țări.
- cantități pentru 4 porții:
- 1 kg de cartofi albi și o ceapă medie date pe răzătoarea mică. Se acoperă castronul cu apă rece și se lasă 30 de min
- 2 ouă bătute cu 2 linguri de făină, sare, piper, fulgi de chili (opțional)
Cartofii rași se scurg foarte bine de apă, eu folosesc un tifon pe care îl presez bine până s-a scurs tot lichidul, apoi se amestecă bine cu mixul de ouă. Se încinge ulei într-o tigaie, cu o lingură mai mare sau un polonic se toarnă din compoziție, se dă focul mic-mediu și i se dă plăcintei o formă cât mai rotundă cu ajutorul unei spatule. Se prăjesc cca 5 minute pe fiecare parte, până se rumenesc. Este important ca focul să nu fie tare, deoarece se vor prăji rapid la suprafață iar mijlocul va rămâne crud. Se scot pe un șervet absorbant, după care începe joaca improvizaților, asta dacă rezistați să nu mâncați plăcintele ca atare cu niște lapte bătut sau kefir.
Eu m-am jucat cam așa: am stropit plăcinta rumenă cu puțin dressing de muștar, am pus o linguriță de cremă de brânză cu hrean, un file mic de somon afumat, pe lângă o mână de rucola stropită cu lămâie și ulei de măsline, mărar și chives tocate mărunt peste tot și toate, a ieșit de-un brunch pe cinste.
Să aveți poftă!
Comments
Powered by Facebook Comments