walk with the wok

varză pak choi, avocado, dressing de mustar

Dorian Radu
Recipe by
10 min
Prep: 5 min |

Dacă cei apropiați așteaptă o postare cu mâncăruri de banchet după ziua de ieri, în care m-am mai învechit cu un an – și implicit mi-a crescut valoarea 😛 – ei bine ieri abia am avut timp să respir, așa că am “gătit” o minunată salată și atât. Salata cu varză pak choi (sau bok choi) a fost oarecum premeditată, dar am finisat-o în direct la Smart FM (link-ul este la inregistrarea emisiunii), unde am petrecut prima parte a zilei în emisiunea de weekend a Andreei Ionescu, în care am vorbit împreună despre energii și jazz culinar.

Două vorbe despre varza pak choi: mă bucur că se găsește și la noi pe scară largă, respectiv în Metro, Auchan și Lidl. Deși face parte din familia Crucifere, adică este soră bună cu varza, broccoli, conopida, are un gust total diferit de suratele ei, dar foarte asemănător cu salata iceberg.  Mai trebuie precizat că toată familia Crucuferelor contine substante anti-cancerigene, antioxidante, este bogată în vitamina C și minerale. Încă un amănunt, varza pak choi crește în soluri nisipoase, de aceea frunzele trebuie spălate foarte bine, în special dacă veți cumpăra varza de la magazine chinezești.

Textura crocantă a verzei am alternat-o cu  avocado, am accentuat nota fresh cu câteva felii de castravete și roșii cherry. Ceapa verde sau cepșoara nu pot lipsi din peisaj.  Ca elemente acide și o notă picantă, câteva felii de ardei iute roșu și un dressing – de fapt o emulsie – din muștar, oțet de mere, ulei, miere și un gălbenuș de ou (care nu este obligatoriu), puse toate în blender și mixate cât să emulsioneze, apoi lăsat 30 de minute la rece. O parte din avocado l-am tăiat cuburi, cealaltă jumătate am lăsat-o întreagă, stropită cu ulei de măsline, zeamă de lămâie, sare și piper. Bun, foarte bun.

  • cantități pentru dressing:
  • 150 ml ulei (de floare presat la rece)
  • 50 ml oțet de mere și miere
  • 2 linguri de muștar de Dijon
  • 1 gălbenuș de ou (opțional)
  • 1 lingură de miere
  • 1/2 linguriță de sare

Să aveți poftă!

Comments

Powered by Facebook Comments

Leave a Reply

Send this to a friend