walk with the wok

cotlet de miel cu ierburi de Provence și legume în sos Abalone

Dorian Radu
Recipe by
40 min +timpul de marinare
Prep: 15 min |

În ultima vreme mi-au trecut prin mână și prin papilele gustative niște zeci de sosuri asiatice. Printre ele și sosul de Abalone, care m-a surprins de-a dreptul: gust de mare, aromat – nu mă întrebați ce aromă are pentru că este greu de descris, este unică în felul ei. După un search pe Google am aflat că Abalone este o moluscă rezidentă prin apele calde ale Pacificului, de fapt un melc cu alura de scoică Saint Jacques, considerată pe bună dreptate delicatesă în bucătăria asiatică și nu numai.

Să revenim la cotlete, pe care le-am cules dintr-o mică măcelărie Halal de pe Soseaua Ștefănești. Pe cît de mică este, pe atât de mari sunt surprizele pe care le oferă această măcelărie, trufandale aproape tot timpul anului. L-am rugat pe măcelar să-mi fazoneze cîteva cotlete duble, să arate bine să n-arate rău.

Am pregătit o pastă din ierburi de Provence (oregano, cimbru, flori de levănțică, rozmarin, salvie, busuioc), usturoi, ulei de măsline, coaja rasă și zeama de la o lămâie, sare și piper, Am uns cotletele și le-am lăsat acoperite peste noapte, dar 3-4 ore sunt suficiente pentru marinare. Am încins cuptorul și am pus într-o tavă niște felii de cartofi și ceapă tăiată în felii mari, cu frunze de rozmarin.

Când au fost aproape gata am ridicat temperatura la maximum și am caramelizat legumele cu sos de Abalone. Între timp am încins grătarul, am curățat cotletele de marinadă și le-am fript 3 minute pe fiecare parte, după care le-am dat la cuptor pentru încă 5 minute, alături de cartofi și ceapă. 4 minute pentru că le-am vrut în sânge, dacă le vreți mai bine făcute le puteți lăsa 6-7 minute. Le-am împrietenit cu un Beaujolais, de fapt mai mult noi ne-am împrietenit cu vinul. La fel de bine ar fi mers și un Pinot Noir.

Să aveți poftă!

Comments

Powered by Facebook Comments

Leave a Reply

Send this to a friend