walk with the wok

cod portocaliu de plăcintă. cu dovleac și mere

Dorian Radu
Recipe by
1 oră jumate (plus timpul de racire)
Prep: 15 min | Cook: 1 ora | Servings: 8-10 portii

A trecut și marea furtună mică, anunțată cu surle și trâmbițe de onor autorități. Pe de altă parte n-ar trebui să-i minimizăm forța, furtuna în sine s-a petrecut în trafic, Bucureștiul a fost de-a dreptul paralizat câteva ore bune, iar codul galben de furtună s-a transformat în cod roșu de trafic pe Waze sau Google Maps.

Eu unul mi-am propus să profit de peisajul apocaliptic ce avea să vină, cu aparatul de fotografiat montat pe trepied, pregătit pentru a imortaliza dezlănțuirea stihiilor. Ca să nu ne prindă furtuna cu masa goală și bucătăria pustie, am zis s-o pun de-o plăcintă de noapte furtunoasă.

Am dat pe răzătoarea mare aproape un kil’ de dovleac, plăcintar și aromat, plus vreo trei mere . Le-am pus la înmuiat în wok, la foc mic-mediu, cu o lingură de unt, cam 120 g de zahăr brun, coaja rasă de la o lămâie și 2 lingurițe de scorțișoară pudră. După un sfert de ceas am scos umplutura într-un castron, am lăsat-o să ajungă la temperatura camerei și am dat-o la rece. Planificasem ca în timpul cât stă compoziția la rece, să imortalizez furtuna. M-am consolat cu gândul că vom avea o plăcintă bună.

Am întins foile – am folosit foi turcești cunoscute sub numele de Yufka (yufka se traduce prin foaie de plăcintă, deci nu este un brand ci un nume). Ideea este că aceste foi sunt mai rezistente și mai elastice. Am tăiat foile astfel încât să pot suprapune câte 3 foi, unse fiecare cu unt topit înainte de a fi suprapuse. Au rezultat trei rulouri mari și frumoase, cât să umple tava. Le-am uns cu unt, am dat tava la cuptorul încins la 180ºC, 35 de minute, sau cel puțin atât a fost necesar să se rumenească foile.

Mirosea atât de bine în bucătărie că nu ne-au mai trebuit imagini de furtună care să ia Pulitzer-ul. Într-un final s-a răcit plăcinta, am pudrat-o cu zahăr vanilat și am desfăcut o sticlă de vin de Madeira, răcit bine. Vinurile licoroase sunt bune la o temperatură pe la 6-8ºC, la fel ca cele spumante. A fost bun, foarte bun! Data viitoare am să fac și un sos de vanilie, întru perfecțiune.

Să aveți poftă!

PS  @Luiza Bădin: săru’mana pentru idee 😉

The Doors – Riders On The Storm

Band: The Doors Album: The Very Best of The Doors Release date: 2001 Track number: 7 Genre: Psychedelic Rock Lyrics: Riders on the storm Riders on the storm Into this house we’re born Into this world we’re thrown Like a dog without a bone An actor on a loan Riders

Comments

Powered by Facebook Comments

Leave a Reply

Send this to a friend