walk with the wok

paste cu măsline și caracatiță. a la Mikros Gialos

Dorian Radu
Recipe by
1 oră
Prep: 10 min | Cook: 50 min | Servings: 4 portii

Mikros Gialos este un mic sat de pescari foarte pitoresc din sudul insulei Lefkada, care în ultimii ani a devenit atracție turistică. Drumul care coboară de la șoseaua principală în sat este o adevărată aventură inițiatică, circa 20 de minute de serpentine pe un drum destul de îngust, dar peisajele sunt de poveste. Am să dezvolt subiectul într-un post separat, până atunci trebuie să vă povestesc despre pastele cu caracatiță și măsline pe care le-am improvizat, inspirat de atmosfera și energiile acestor locuri.

Povestea a început cu o caracatiță prinsă la hârtie, respectiv la una de 20 de euro, a avut un pic peste kilogram. Am pus-o la fiert cu jumătate de pahar de apă pe foc mic, cratița acoperită, 40 de minute. În postarea despre salata de caracatiță am detaliat modul în care se fierbe molusca octopodiformă. La final am adaugat 3 linguri de ulei de măsline, un pahar de oțet de vin roșu (merge și alb) și am lasat-o să mai fiarbă descoperit 15 min, cât să se lege un pic sosul.

Cât s-a fiert caracatița am pus la fiert pastele (pe “mod” al dente) și am făcut un sos în stil marinara: 3-4 căței de usturoi și câteva felii de ardei iute trase în 3 linguri de ulei de măsline, am turnat în tigaie jumătate de litru de suc de roșii, caracatița tăiată felii și sosul aferent, cam 300 g de măsline – de Kalamata, sare, piper, ceva oregano și busuioc din grădina Natașei – gazda noastră. A propos de busuioc, Natașei i-au placut atât de mult pastele încât mi-a dăruit una din tufele de busuioc din grădină, un busuioc grecesc cu o aromă unică. S-au fiert pastele, le-am scurs și am  turnat sosul peste ele, încă 2-3 minute pe foc mic.  Tot din grădina am cules și câteva fire de pătrunjel, pe care l-am tocat și l-am pus peste paste la final. Πολύ νόστιμο a zis Natașa, adică foarte gustos. Așa ziceam și noi. Retsina rece face parte din context.

Unul dintre lămâii din grădină mă îmbie la un pește cu frunze de lămâi și alte ierburi, pe care am să-l prepar în momentele ce urmează. Am să vă povestesc ce și cum.

Să aveți poftă!

 

 

Comments

Powered by Facebook Comments

Category:

Leave a Reply

Send this to a friend