walk with the wok

salată de caracatiță. din Elada

Recipe by
45 min
Prep: 5 min | Cook: 30-40 min | Servings: upon request

A început vacanța, am ajuns acasă. Acasă în Vourvorou, Sithonia. De ce acasă aici, e simplu, pentru că aici ne simtim mai acasă decât acasă. Dacă există viețile anterioare și implicit posterioare 🙂 , am trăit în Grecia cel puțin o viață sau poate șase, dintre care într-una cred am fost ceva navigator. Pe Egee sau Mediterană ma simt precum peștele în apă… Sper să nu fi fost sclav pe vreo galeră, dar dacă am fost, c’est la vie, c’est la guerre – adică uite via, uite gara 🙂

Ieri am avut prima rundă de bucătăreală cu Anna, în bucătăria deschisă de pe malul mării. Un bucătar nu-și poate dori mai mult… Am gătit împreună ardei prăjiți în sos salsa, salată de caracatiță și niște scoici enorme – scoici Pinna. Am să povestesc despre toate, acum ne ocupăm de bunătatea de caracatiță care a avut vreo 4 kile în felul ei. Am facut salată din jumatate, astăzi vom face altceva cu restul, încă nu știu ce, voi afla la locul faptei.

Indiferent de preparat, caracatița se gătește banal de simplu, dar pentru un rezultat perfect, trebuie ținut cont de un mic schepsis, care poate părea barbar. După ce a fost curățat de cele interne, animalul trebuie lovit cu bestilitate de pietre. Sorry, dar asta e, pentru frăgezirea cărnii. Am încercat într-un an tot aici, varianta cu două caracatițe- una bătută și alta nu. Diferența este mare, cea protejată a avut carnea tare. Acasă se poate rezolva cu un ciocan de bătut șnițele, cu care se lovește fără milă în brațele caracatiței. Atenție la degete.

  • Cum se fierbe caracatița?
  • la foc mic, de la început până aproape de sfârșit
  • în funcție de mărime, fără sau cu foarte puțină apă. În cazul în care animala are până într-un kg, se fierbe întreagă  cu cca 200 ml de apă
  • dacă are intre 1-2 kg, nu se mai adaugă apă și se fierbe tot întreagă. Peste 2 kg se porționează în funcție de mărime.
  • timpii de fierbere: 30-40 de min. La final carnea trebuie să fie moale, dar cu textură fermă.
  • cu 10 minute înainte de final, se adaugă  în oală 250 ml oțet roșu de struguri și 20 ml de ulei de măsline extra-virgin per kilogram de carne
  • se amestecă bine cu lichidul din oală, se dă focul tare, se mai fierbe cca 10 minute, până când lichidul devine sos
  • nu se pune sare! Caracatița este suficient de sărată, de asemenea nu se condimentează

Să aveți poftă!

Comments

Powered by Facebook Comments

Leave a Reply

Send this to a friend