walk with the wok

onigiri, onigirazu – snack-uri japoneze și jucării pentru copii

Recipe by
1 ora
Prep: 1 min | Cook: 25 min (fierberea orezului)

Cele mai cunoscute snack-uri japoneze cunoscute în Occident sunt sushi, sashimi și maki, dar bucătăria niponă are mult mai mult de spus. Vorbim astăzi despre onigiri, un snack japonez clasic și despre onigirazu – o vedetă derivată din onigiri, apărută prin anii ’90, premiată de The Gurunavi Research Institute cu titlul de sandwich-ul anului 2015.

Onigiri

Este gustarea tradițională a elevilor și a clasei muncitoare de orice natură, în pauza de prânz, dar și un fel pentru cină. Se traduce prin minge onigiri-pandade orez, pentru că la bază exact asta este, umplută sau nu. Pentru umpluturi, în mod tradițional se folosesc fulgi de pește (bonito), ton, somon afumat, creveți, prune uscate, prune murate, alge kombu. Forma inițială a fost de minge, apoi design-ul culinar a dezvoltat forme, cele mai frecvente sunt în formă de triunghi, semicerc. Pentru copii s-a dezvoltat o adevărată industrie, onigiri copiilor japonezi au forme de panda, pinguini, pisici, forme date de matrițe și ornate cu bucăți de alge nori.

Orezul cel mai indicat este cel folosit la sushi, fiert și răcit la temperatura camerei , cu singura diferență că nu se asezonează cu oțet de orez și zahăr, doar cu sare, rețeta de orez fiert în varianta sushi  aici.

Pregătirea este o adevărată joacă în care copiii sunt bineveniți, pregătirea unor onigiri este un real team building. Orezul de sushi este foarte lipicios, de aceea în prealabil se pregătește un bol cu apă în care se pune o linguriță de sare. Se umezesc mâinile, se ia o porție de orez cât să încapă în palmă, se presează, se face un orificiu, se adaugă umplutura, se acoperă cu orez, se ornează cu o fășie de nori (foaie de alge pentru maki). Se tamponeză cu susan negru, sau seminte de chia, sau mac.   Noi le-am umplut cu somon marinat în lămâie și avocado, tăiate în pătrățele mici. Eu le-am dat formă de triunghi, Claudia de semisferă. Yin-yang este în echilibru în cazul nostru.

Onigirazu

Este un fusion al anilor ’90, între sandwich-ul occidental și onigiri clasic. De la onigiri s-au păstrat orezul – de data preparat în stilul sushi, cu oțet de orez și foaia de alge, plus o  foaie de salata verde – practic acestea constituie baza onigirazu – un pat de orez pe foaia de nori, acoperit de frunza de salată, topping-ul ales în funcție de plăcere și imaginație, peste topping de obicei se adaugă salată si orez în mod simetric.  Nu este neapărat o regulă, se poate continua cu topping-uri diferite

Ceea ce este important, împachetarea, să începem cu începutul. Pe blatul de lucru se întinde o folie alimentară, peste care se așează foaia de nori, patul de orez pe mijlocul foii, topping-uri. Foaia de nori se închide ca un plic – vezi imaginile – apoi se strânge peste sandwich folia de plastic, tot în formă de plic. În cazul în care folosiți surimi – de exemplu, rețineți direcția pe care i-ați așezat și tăiați sandwich-ul pe mijloc, transversal, pe secțiunea topping-ului. Se consumă direct din folie, care se îndepărtează progresiv, ca la șaorma. Foaia de nori se înmoaie foarte repede de la orez , iar dacă se îndepărteză total folia de plastic, riscați să va curga sandwich-ul printre printre degete.

  • idei de topping, noi ne-am jucat cu surimi, avocado, somon, toate au ieșit bune, de fapt foarte bune:
  • felii de somon, surimi, wasabi, câteva picături de sos de soia turnate peste orez – un maki uriaș
  • omletă, bacon
  • conserva de ton amestecată cu o lingură de maioneză
  • avocado stropit cu lămâie, creveți
  • lista este deschisă…

Să aveți poftă!

onigirazu-6

Comments

Powered by Facebook Comments

Leave a Reply

Send this to a friend