walk with the wok

kimbap – maki în stil coreean

Recipe by
1 ora
Prep: 10 min | Cook: 20 min | Servings: 6-8 portii

Am adus câteva ingrediente noi în iWok.ro, printre care și ridiche Daikon murată, foarte populară în bucăria japoneză, chineză și coreeană. În China este prezentă foarte frecvent în salate, iar în Japonia și Coreea este consumată în special în rulourile maki.

Varianta coreeană a rulourilor maki este mai consistentă, prin prezența între ingrediente a cărnii de vită – de obicei mușchi sau diafragmă, la fel de fragedă ca mușchiul. Rețeta tradițională mai cuprinde morcov, spanac proaspăt sau castravete, omletă și cum spuneam, ridiche murată. Rezultatul este un preparat cu arome echilibrate, texturi moi dar și crocante, plus o multitudine de culori.

  • Ingrediente pentru 6-8 porții (20 de rulouri):
  • 4-5 foi de alge pentru sushi (nori)
  • 100 g ridiche Daikon murată, tăiată julienne
  • 100 g morcov tăiat julienne și o lingură de ulei de prăjit
  • carne: 250 g mușchi sau diafragma de vită, tăiata în fâșii subțiri (sau orice altă carne vă place)
  • marinadă: 4 linguri de sos de soia light, 2 linguri de sake sau vin alb pentru gătit, 2 căței de usturoi striviți și tocați mărunt
  • orez: 1 cană de orez de sushi (200 g), 1,3 căni de apă (260 ml), 1/2 linguriță de ulei de susan, 1 linguriță de semințe de susan, un praf de sare
  • omletă: 2 ouă bătute ușor, 1 praf de sare, 1 lingură de mirin (opțional)
  • spanac: 150 g spanac proaspăt cu tot cu cozi, cât mai tânăr sau baby spanach, 2 căței de usturoi, câteva picături de ulei de susan, sare
  • sos: 1 lingură de sos de soia light (pentru sushi), 1 lingură de apă, 1 linguriță de oțet brun, 1 linguriță de muștar, 1 linguriță de zahăr brun. Ingredientele se amestecă, se adaugă frunze de ceapă verde tăiată romburi.

Joaca începe cu fierberea orezului, am povestit pe larg în rețeta despre sushi modalitatea de fierbere a orezului. După ce se răcește puțin, se stropește cu o jumătate de linguriță de ulei de susan, se presară 1 linguriță de semințe de susan, se amestecă. Cât timp fierbe orezul se poate pregăti omleta, care se taie și ea în fâșii subțiri. Carnea se marinează pentru 10-15 minute, apoi se prăjește stir-fry în wok-ul bine încins, 2-3 minute. Se scoate carnea pe o farfurie, se soteaza scurt morcovii (1 minut), se scot. Spanacul se opărește 30 de secunde (1 minut dacă este trecut de prima tinerețe), se trece imediat prin apă rece, se scurge și se asezonează cu ulei de susan, usturoi și sare, se amestecă ușor.

Avem ingredientele pregătite, împărțite pe categorii, mai rămâne asamblarea: pe foia de nori se întinde orez, pe mijloc se montează câte un rând de carne, morcov, ridiche, omletă, morcov, cu ajutorului covorașului pentru maki se rulează. La final, înainte de a fi tăiat, se poate unge ruloul cu puțin ulei de susan, pentru un plus de aromă și aspect. Din experiența mea, această mâncare dă dependență, ca și sushi sau maki de altfel.

Să aveți poftă!

Comments

Powered by Facebook Comments

Leave a Reply

Send this to a friend