După seria de gogoșari a urmat în mod firesc o serie de ardei iuți în oțet, pe care i-am pus la murat în două variante: întregi și o salată din ardei iute tocat cu legume, zarzavat și verdeață. Iuțata sau iuțica este specifică bucătăriilor țărănești din sud, de la Turnu Severin până la limita Bărăganului. Numitorul comun este ardeiul iute tocat, amestecat în Oltenia cu castraveți, ardei gras, pulpă de roșii, morcov sau în Bărăgan cu gogoșari, morcov, ardei gras și în ambele variante amestecată cu pătrunjel sau mărar, toate tăiate mărunt la cuțit și bastonașe de hrean. Iuțata acompaniază de obicei ciorbele de iarnă, groase și proteice sau fripturile grase de porc.
Marinada este de oțet este clasică pentru conservarea ardeilor iuți: oțet, sare și eventual zahăr, la care se pot adăuga diferite semințe și boabe după gust. Varianta mea în ceea ce privește conservarea ardeilor iuți este cea învățată de la bunica, respectiv 1 linguriță rasă de sare de murături (neiodată) și 1 linguriță rasă de zahăr la 100 ml de oțet. Oțetul îl încălzesc 2-3 minute doar cât să se topească mai ușor sarea și zahărul.
În ceea ce privește mixul pentru iuțată, am ales ardei iuți din cei mici și subțiri, un derivat din soiul Cayenne. Au un grad de iuțeală mai ridicat decât ardeiul românesc și sunt ceva mai aromați. I-am ales pe cei relativ drepți, le-am scurtat cozile și i-am pus la murat întregi, pe cei contorsionați i-am tocat pentru iuțată (cu tot cu semințe), la care am adăugat mixul specific Bărăganului: gogoșari, ardei gras, morcov, totul tăiate cubulețe, hrean și pătrunjel tocat relativ mărunt. Pentru diversitate, în fiecare borcan (sterilizat în prealabil) am pus câte o linguriță rasă de semințe: unul cu semințe de mărar, altul cu fenicul și ultimul cu chimion. În borcanele în care am pus ardeii intregi, am adăugat și câteva frunze de țelină și semințe de muștar. După două săptămăni petrecute în cămară, iuțata și ardeii vor fi numai buni de pus la masă Asta a fost ziua ardeilor iuți.
- cantități orientative pentru 4 borcane de 370 ml de iuțată
- 350 g ardei iuți
- 3 gogoșari medii
- 2 ardei grași verzi sau 5-6 bulgărești, subțiri
- 2 morcovi
- 3 bastonașe subțiri de hrean pentru fiecare borcan
- 2 legături de verdeață
- cca 500 ml oțet
- 5 lingurițe rase de sare de murături
- 5 lingurițe rase de zahăr (brun)
- opțional, semințe aromate
Să aveți poftă!
Comments
Powered by Facebook Comments