Ficatul picant în acest format a fost “‘importat” de către turci din Albania, în perioada imperiului otoman. În timp a devenit o mâncare prezentă în toată Turcia și în arealul Balcanilor, cunoscută la turci sub numele de Arnavut Ciğeri, îmbogățită cu chimion la prepararea ficatului și sumac în geniala salata de ceapă roșie și pătrunjel – sogan piyazi. Ficatul ideal în această combinație este cel de miel sau berbecuț, dar dacă nu sunteți prieteni cu ovina, ficatul de vițel este foarte bun. Ficat de berbecuț se găsește în mai toate măcelăriile turcești sau arăbești.
Ficatul se prepara stir-fry, deci foarte repede, de aceea trebuie pregătită mai întâi salata, apoi ficatul. Tigaia ideală este wok-ul de oțel sau o tigaie zdravănă care permite prăjirea stir-fry la temperaturi înalte.
- 500 g de ficat
- mix pentru prăjit ficatul:
- 3 linguri de făină
- fulgi de chili iute dupa gust
- 1 linguriță de chimion
- 1 linguriță de piper proaspăt măcinat
- 1 linguriță de sare
- 2 linguri de ulei
- salată de ceapă roșie cu pătrunjel și sumac:
- o ceapă roșie mare tocată rondele sau peștișori
- o legătură bine ”îmbrăcată” de pătrunjel, tăiat mare
- 2 linguri de sumac
- 1 praf de sare, un praf de piper
- 1 lămâie tăiată felii
- am tăiat ceapa rondele, am stropit-o cu un praf de sare, am lăsat ceapa să se înmoaie 5 min, am adăugat pătrunjelul tăiat, piper și sumac
- am tăiat ficatul cuburi (latura de cca 2 cm), l-am tăvălit prin mixul de făină și condimente, am încins wok-ul cu 2 linguri de ulei
- am prăjit ficatul stir-fry, cca 5 min. Bucățile s-au prăjit crocante pe exterior dar au rămas pufoase și rozalii pe interior; le-am scos pe o farfurie acoperită cu un șervețel absorbant
- după 3 min le-am mutat în farfuria cu salată, am sărit cu toții pe ele, n-am cuvinte să descriu savoarea…ficatul stropit cu zeamă de lămâie, ceapa dulce iute, pătrunjelul crocant…
Să aveți poftă!
Comments
Powered by Facebook Comments