Am găsit bame proaspete! După niște ani de absențe nemotivate, au reapărut bamele pe tarabe, sau mai bine spus pe o tarabă din Piața Obor. Când eram copil, bama era un leit-motiv al toamnei, bunica le combina prin toate ghiveciurile și tocănile. La o altă tarabă am găsit niște buchete enorme de bureți de fag , bune de făcut cadou gurmanzilor – sau pleurotus, cum sunt etichetate prin magazine.
Am luat cu mine din ambele foloase, în drum spre casă am început să improvizez. Am pus la marinat o parte din bame cu lamâie, ulei de măsline, usturoi și ceva ierburi. Vă povestesc peste 2 zile ce-a ieșit, acum stau la macerat. Din restul de bame (1/2 kg) am făcut un fusion, despre care vom povesti aici și acum.

Am tăiat cozile bamelor, cât să nu intru în zona cu semințe și le-am supus unui proces de blanșare. Adică le-am opărit în apă cu vreo 5 linguri de oțet, cam 2 minute, apoi le-am pus sub jetul de apă rece. Am separat pălăriile bureților de coadă, le-am opărit vreo 3 minute în apă cu sare.
Am înnăbușit o ceapă tocată mărunt în 3 linguri de ulei de măsline, am adăugat bamele, măslinele și ciupercile, după 10 minute am stins cu un pahar de vin alb, un Zinfandel. De-aici a început mișcarea spre fusion, migrația spre thai: am pus peste lucrare 2 linguri de pastă Tom Yum și 2 linguri de sirop de tamarind, am amestecat bine, am mai turnat un pahar de apă fierbinte și am lăsat ceaunul să-și facă treaba vreo 20 de minute.
Despre pasta Tom Yum – este baza vestitei supe thai cu același nume, care conține: tulpina de lemon-grass, sos de soia, pastă de galangal, ceapă, suc de lime, chilli. Pasta de tamarind este acrișoară, undeva între lime și lămâie, prezentă în toată bucătăria asiatică, în special în Asia de Sud-Est, componenetă a sosului Worcester în bucătăria europeană.
Revenim la ale noastre: s-au pătruns bamele, a venit momentul să arunc în ceaun 3 roșii tăiate cuburi, vreo 5 căței de usturoi tocați mărunt, ceva piper proaspăt măcinat, câteva frunze de busuioc, 3 linguri de sos de soia light. Am dat ceaunul la cuptor pentru jumătate de oră, la foc mediu. La final am plantat pe lucrare niște pătrunjel, în pahare Zinfandelu’ despre care spuneam mai sus.
Să aveți poftă!
Comments
Powered by Facebook Comments