walk with the wok

fasole fava, ciuperci, cu sos de lămâie și usturoi verde

Recipe by
30 min
Prep: 5 min | Cook: 15 min | Servings: 4 portii

Vara îmi place să gătesc această combinație  mediteraneenă cu ghebe sau gălbiori și fasole verde, dar este la fel de interesantă și cu fasole uscată, cu bob mare, cărnos. În cazul de față am gătit cu ce-am avut în dotare, adică fasole fava și ciuperci champignon. Expresia gustului s-a format după usturoiul verde, suc și coajă de lămâie adăugate la finalul lucrării. Este fie o mâncare veggie consistentă în care fasolea vine cu proteina, fie o garnitură la un rasol de exemplu. Câțiva creveți aruncați în tigaie vor da o notă exotică dacă va fi considerat fel principal.

  • cantități pentru 4 porții:
  • 200 g fasole uscată cu bob mare, hidratată și fiartă
  • 500 g ciuperci feliate sau întregi în funcție de mărime
  • 5 fire de usturoi verde tocate mărunt
  • o mână de creveți decorticați (opțional)
  • 1 legătură de pătrunjel tocat
  • 1 ardei iute (opțional)
  • 1 linguriță de cimbru uscat sau 2-3 crenguțe de cimbru proaspăt
  • 2 linguri de sos de soia
  • sucul și coaja rasa fin de la o lămâie
  • 1 lingură de unt + 2 linguri ulei de măsline
  • sare, piper

Untul se topește la foc mic în tigaie, se adaugă uleiul, usturoiul verde și ardeiul iute, se amestecă bine cât să se îmbrace legumele cu grăsime, se sotează la foc mic 5-7 minute, cât să se înmoaie usturoiul, se adaugă ciupercile, cimbru, piper și sosul de soia, se ridică focul spre mediu și se acoperă tigaia. În maximum 10 minute ciupercile își vor lăsa lichidul și vor fi fragede, în acest moment se adaugă fasolea, se lasă cca 5 minute cât o parte din sosul format să fie absorbit de fasole, se adaugă creveții dacă ați optat pentru ei, se lasă 2 minute cât să-si schimbe culoarea. Se stinge focul, se adaugă sucul și coaja rasă de lămâie, se acoperă și se lasă la odihnă cca 10 minute. Asta a fost. Sau nu, mai trebuie un vin, sec dar delicat. Fetească Regală, Aligote, Chardonay sau un Sauvignon Blanc demisec.

Să aveți poftă!

Comments

Powered by Facebook Comments

Leave a Reply

Send this to a friend