walk with the wok

dulceață de ceapă cu vin Madeira și trufe negre

Recipe by
2 ore
Prep: 15 min | Cook: 1 ora jumate

Rețeta care face subiectul acestui post este rezultatul câtorva teste pe care le tot fac de ceva timp, în căutarea unor gourmet-uri care să frizeze perfecțiunea. Gustul și aroma acestei dulceți, care poate sta la loc de cinste lângă orice grătar de vită și numai, le-am dat din piper roz – cu aromă de trandafir împreună cu câteva boabe de coriandru, un vin licoros de calitate – în acest caz un Madeira, care poate fi substiuit și cu licoroase din Republica Moldova, de la Basarabia-Lwin de exemplu: Kagor sau Muscat de Romanovca, două licoroase bune. În nici un caz nu folosiți Lacrima lui Ovidiu, nu mai are de mult nici o legătură nici cu podgoriile dobrogene și nici cu Ovidiu. De asemenea se pretează și un vin roșu dulce, nu neaparat fortifiat, dar să fie de calitate.

În compoziție mai intră reducție de oțet balsamic – dacă se poate o reducție de Xeres – și 2 linguri de trufe măcinate, cantitatea se poate mări sau reduce sensibil in funcție de cât de puternic vă doriți prezența aromei  de trufe, în varianta mea aroma este balansata sau mai bine spus prezentă, fără a fi dominantă. Pentru că m-au întrebat mai mulți cititori de unde cumpăr produse din trufe, utima descoperire pe care am facut-o este un producător din Alba, Dan Nicoleta “Trufe” de la care am cumpărat de curând trufe măcinate și salsa de trufe, calitatea și prețul le consider corecte.

Dintr-un kilogram de ceapă roșie (de apă) și restul de ingrediente am obținut un borcan de 800 g de dulceață, iată cantitățile:

  • 1 kg de ceapă tăiată solzișori
  • 3 căței de usturoi tocați mărunt
  • 1 ardei capia tăiat cubulețe
  • 200 g zahăr brun sau brut
  • 150 ml vin rosu licoros sau dulce
  • 2 linguri de reducție de oțet balsamic
  • 2 linguri rase de trufe măcinate în ulei
  • 3 linguri de piper roz + 2 lingurițe de boabe de coriandru măcinate
  • 1 praf de sare

Am amestecat ceapa, usturoiul și ardeiul cu zahăr și am lăsat la macerat jumătate de oră, după care le-am pus la călit la foc mediu (cu tot cu siropul lăsat) până s-a înmuiat bine ceapa, cam 45 de minute. Am adăugat vinul, oțetul balsamic și condimentele, am amestecat bine, am lăsat încă jumătate de oră pe foc mic să scadă dulceața, am adăugat trufele, am mai lăsat 5 minute, am stins focul și am pus-o fierbinte într-un borcan sterilizat  (în microundă). Inaugurarea am facut-o lângă un cotlet de vițel fasonat în stil  tomahawk, cum altfel decât medium rare…bun, foarte bun.

Să aveți poftă!

Comments

Powered by Facebook Comments

Leave a Reply

Send this to a friend