Licoarea acră și sacră de salată este una dintre ciorbele dragi ale verilor călduroase din copilărie, care nu erau nici pe departe atât de caniculare. Este sățioasă, gustoasă dar și proteică – omletă, afumătură prăjită, smântână – sau cel puțin așa o făcea bunica. Am căutat o variantă mai light, fără să renunț la ingrediente. După ceva încercări și teste, am ajuns la o formulă optimă ca gust și conținut: omleta am înlocuit-o cu zdrențe de ou, la fel ca în supa chinezească de ou, iar smântâna cu iaurt. Afumătura am lăsat-o pe poziție – o șuncă slabă – face parte din ansamblul mioritic-ardelenesc al lucrării. Pentru acrit am folosit zeama de la o lămâie, sa fie ciorba cât mai fresh.
- 2 salate verzi îndesate
- 200 g șuncă afumată tăiată cubulețe
- 2 morcovi, o ceapă
- 6-8 căței de usturoi pisați
- 5 ouă
- 200 ml iaurt gras
- 1 legătură de pătrunjel, 2 linguri de frunze de tarhon verde
- zeama de la o lămâie
- 1 linguriță de amidon
- 1 lingură de ulei pentru prăjit
- sare, piper
- am încălzit uleiul în cratiță, am pus la rumenit șunca, am adaugat ceapa și morcovii cubulețe, am sotat 3-4 minute
- am turnat apa, am pus la fiert la foc mediu pentru 30 de min
- am spălat salata frunză cu frunză, am stors-o în centrifugă
- am amestecat iaurtul cu 2 gălbenușuri
- 3 ouă și cele două albușuri le-am bătut cu un praf de sare și amidon
- am turnat în fiertură ouăle bătute “în fir”, s-au făcut zdrențele de ou
- am adăugat salata ruptă franjuri, din mână, am lăsat 5 min (am vrut să fie crocantă, doar puțin opărită)
- am turnat usturoiul, tarhonul și pătrunjelul tocat, am amestecat, am stins focul, am acoperit pentru 10 minute
- am temperat iaurtul cu zeamă din ciorbă, am adăugat iaurtul
- zeama de lămâie poate fi adăugata în masa ciorbei după jumătate de oră, sau servită la masă dacă se consumă ciorba imediat. În loc de zeamă de lămâie se poate acri și cu oțet, dar tot la servire. Oțetul adăugat în ciorba fierbinte va brânzi iaurtul.
Să aveți poftă și caniculă ușoară 🙂
Comments
Powered by Facebook Comments