Ieri, în timp ce scriam rețeta despre chiftelele suedeze, mi-am adus aminte de câteva delicatese nordice, care aproape că dau dependență. Una dintre ele salata suedeză de icre – cunoscută sub numele de caviar suedez, sau Kalles, brandul sub care este produs de către cel mai mare procesator suedez de pește și fructe de mare. Compania Abba AB a lansat în anii ’50 caviarul suedez, după o veche rețetă locală, care constă în icre de cod sărate și afumate ușor, amestecate cu fulgi de cartofi, pastă de tomate și condimente. Pasta ambalată în tub a devenit rapid un simbol culinar al Suediei, de nelipsit de la micul dejun sau sandwich-urile de peste zi ale suedezilor – de altfel foarte mari consumatori de sandwich. Ambalajul în care se vinde crema Kalles este neschimbat din 1954, face parte integrantă din istoria și prezentul culinar suedez.
În afara Suediei, Kalles este comercializat de Ikea (11 lei tubul), unde am dat și eu o fugă ieri, special pentru două tuburi de Kalles. Ar fi trebui să cumpăr trei, până acasă am mâncat aproape un tub, gol, direct din tub. În perioada în care am stat în Suedia, nu cred că mi-a lipsit din frigider tubul albastru, are un gust unic, care ridică sandwich-ul la nivelul următor, de aceea spuneam că poate da dependență.
- Crema de icre este folosită de cele mai multe ori pe post de topping sau tartinată pur și simplu pe pâine neagră sau wassa – una dintre pâinile preferate ale suedezilor. De cele mai multe ori, sandwich-ul suedez este compus din pâine tartinată cu unt, felii de ou fiert și Kalles, stropit cu mărar sau frunze de chives (cepșoară).
- O altă variantă clasică este același sandwich, dar cu felii de cartofi fierți, trecute printr-o vinegretă de ulei și oțet, montate pe pâine, apoi feliile de ou și restul.
- Un sandwich pe care l-am mâncat într-un restaurant suedez: piure de mazăre frecat cu unt, sare și piper, tartinat pe pâine prăjită, un ou ochi poșat și Kalles. Piureul de mazăre poate fi înlocuit cu piure de avocado, amestecat cu sare și câțiva stropi de zeamă de lămâie. Astăzi i-am pregătit Claudiei un breakfast în varianta cu mazăre. Yumm de nota 20…
- Un alt sandwich: cremă de brânza amestecată cu bucăți de somon afumat și mărar, tartinat pe pîine, decorat cu Kalles
- Unul dintre preferatele mele: pâine prăjită, file de hering marinat, felii de castravete trecute prin oțet și stropite cu sare, Kalles, mărar tocat.
- Nu în ultimul rând, un snack suedez tradițional: brânzică de casă tartinată pe pâine prăjită, decorată cu un fir de Kalles, stropită cu mărar tocat. Delicioasă!
Dacă vă întrebați care este legătura între compania piscicolă și celebra trupă ABBA, răspunsul este simplu. Inițial trupa și-a luat numele, așa cum se știe, din inițialele prenumelor, dar Abba era deja înregistrat ca trade-mark la oficiul suedez. Prin urmare, ca să fie în legalitate, au trebuit să ceară permisiunea procesatorului piscicol pentru a folosi brand-ul, drept pe care l-au obținut oficial în 1974, când erau deja celebri după ce câștigaseră Eurovisionul din UK, cu piesa Waterloo.
Zilele următoare vom vorbi despre tortul-sandwich, un real festin prezent la toate petrecerile suedezilor. Până atunci,
Să aveți poftă!
Comments
Powered by Facebook Comments