Ikea a popularizat în toată lumea câteva din specialitățile suedeze, dintre care chifteluțele (köttbullar) cu piure și sos de smântână sau merișoare sunt de departe vedeta restaurantelor Ikea. Fără a fi un wow culinar, sunt simple și bune, ceea ce le scoate în evidență este sosul. Eu prefer varianta cu smântână, la dulcețuri cu carne nu prea achisez, am lipsit de la lecția asta, în schimb nordicii adaugă dulcețuri la carne cu mare generozitate. N-am să uit o masă la un restaurant din Suedia, unde mi-au mânjit o bunătate de fileu de cod cu o lingură zdravănă de miere, de n-am mai înțeles nimic.
Pe site-ul Ikea este postată rețeta chiftelelor și a sosului, dar în varianta fie simplificată, fie incompletă, deoarece lipsesc din rețetă ienibaharul – care face diferența, iar din sos vinul și untul – conform rețetei suedeze. De asemenea în Suedia chiftelele se coc în cuptor, apoi se pun în tigaia cu sos. Pot să vă spun că am preparat chiftelele și după varianta postată pe site-ul lor, gustul este diferit față de cel din restaurant, de aceea cred că au omis pur și simplu toate ingredientele când au postat rețeta.
- Prin urmare, compoziția pentru chiftele (cca 40) în varianta suedeză clasică arată cam așa:
- 500 g carne tocată de porc și vită în cantități egale
- 2 cartofi fierți și striviți – la temperatura camerei
- 1 ou
- 200 ml smântână
- 50 g pesmet înmuiat în puțină apă
- 3 linguri de ceapă tocată fin, călită în unt
- sare, piper negru, jumătate de linguriță de ienibahar
- 1 linguriță de unt
Ingredientele se amestecă, se formează chiftelele de forma unor perișoare mici, se aranjează pe hârtie de copt și se dau în cuptor, cca 15 min la 225ºC. Se amestecă cu sos sau se toarnă sosul direct peste ele, în farfurie. Se pot prepara într-o cantitate mai mare, se pot păstra congelate după ce au fost coapte.
- Sos de smântână:
- 200 ml de supă de vită
- 150 ml smântână
- 50 ml vin alb sec
- 1-2 linguri de unt – cantitatea de unt se optimizeza după cantitatea de făină
- 1-2 linguri de făină, în funcție de consistența dorită
- 2-3 linguri de sos Worchester sau de soia light – în varianta cu Worchester sosul va fi mai aromat
- sare, piper alb
Făina se desface în untul topit, se stinge cu vin. Se omogenizează supa caldă cu smântână, se adaugă în tigaie împreună cu condimentele, se fierbe la foc mic câteva minute, cât să se lege sosul și să ajungă la o consistență cremoasă.
Se servesc cu piure de cartofi. Tradițional, se presară mărar tocat, eu am tăiat mărunt frunze de arpagic, aroma sosului se combină mai bine cu cea a frunzelor de ceapă.
Să aveți poftă!
Comments
Powered by Facebook Comments