V-am promis acum ceva zile o altă vedetă culinară a suedezilor, prezentă în special la petreceri, evenimente și ori de câte ori are chef vicking-ul de un gourmet rapid. Dacă tot am menționat și numele tortului în suedeză, trebuie să vă spun și cum se pronunță – smiorgos (sandwich) torta (tort) – le punem pe ambele într-un cuvânt și pronunțăm cu glas tare: smiorgostorta.
Tortul în sine nu are o rețetă fixă, este un jam session – un concept culinar în care intuiția și imaginația se joacă după propriul plac, cu o singură condiție, să se păstreze un echilibru gustativ. La bază stau trei ingrediente: pâinea, care are rolul de blat ( a nu se înțelege blatul nostru cel de toate zilele, adică o mânărie cu parandărat de făcut bani 🙂 ci un simplu blat de tort), cremă de brânză sau maioneză și ouă fierte. Umplutura poate fi pe bază de mezeluri (șuncă de Praga, salamuri crud uscate) alternate cu brânzeturi semi-tari sau pește și fructe mare. Indiferent de opțiune, straturile sunt alternate cu legume sau frunze de salată.
La prima petrecere la care am fost invitat în Suedia, am mâncat doar dintr-un tort pregătit cu preferatele mele, pește și fructe de mare. Deși era masa plină de de toate, dar nu mi-a trebuit altceva. Ceva în genul ăsta am pregătit și eu acum, din cremă de brânză, somon afumat, ouă, castravete și o pâine pave. Ideală este pâinea coaptă în forma de tort, cea cu margine detașabilă, dar se poate improviza cu orice pâine, cu condiția să fie îndesată, să nu se descompună la feliat. Forma pâinii poate fi rotundă, pătrată, dreptunghiulară, important este ca feliile să fie tăiate pe orizontală egal.
- cantități pentru pâine de 500 g cu diametrul de 20 cm (după ce i-am îndepărtat total coaja)
- 6 cutii de brânză de tip Philadelphia (dintre care 1 cu hrean) – 1,2 kg
- 200 g somon afumat – 100 g tocat mărunt, eventual făcut pastă la blender pentru cremă + 100 g felii subțiri pentru umplutură
- 2 ouă fierte tari feliate subțiri – ideal la feliatorul de ouă
- 150 g castravete lung feliat subțire, pe răzătoarea mandolină
- 1-2 avocado + 1 legătură de mărar tocate mărunt
- sare, piper alb
- pentru ornat: roșii cherry, 4-5 fire de mărar, creveți fierți, felii de castravete, frunze de ceapă chives tăiate mărunt
Având toate cele pregătite, am început să ne jucăm. A propos de joacă, iată un alt preparat pe care îl puteți
face împreună cu copiii pentru a-i antrena în ale bucătăriei și a le stimula imaginația. Am început prin a felia pâinea pe orizontală, după care i-am îndepărtat coaja. 3 cutii de brânză (inclusiv cea cu hrean) le-am mixat cu somonul mărunțit, sare și piper alb. Restul de 3 cutii le-am mixat cu avocado, mărar, sare și piper alb. În ambele cazuri am dat doar câteva pulsuri, doar să se omogenizeze. Crema albă am folosit-o pentru glazură, cea cu avocado pentru umplutură.
Pe primul blat am montat feliile de ou, pe al doilea somonul peste care am pus ceva picături de icre suedeze Kalle, pe
al treilea feliile de castraveți. Feliile de pâine le-am uns pe ambele părți, se înțelege. Am îmbrăcat tortul în glazură și l-am dat rece 30 de minute, apoi a urmat ornamentul și cel mai frumos moment, cel în care ne-am îmfruptat din el cu poftă! La acest sandwich, dacă este petrecere sau consumat seara, merge bine un Chardonnay – evident sec – dar în acest caz nu veți folosi roșii, pentru că va degenera gustul vinului.
Să aveți poftă!
Comments
Powered by Facebook Comments