walk with the wok

tiramisu

Recipe by
30 min
Prep: 30 min | | Servings: 8 portii

Îmi place tiramisu din două considerente, în primul rând pentru gustul fin, catifelat, al cremei și al pișcoturilor, dar și pentru faptul că este simplu și rapid de bricolat, aproape că se pregătește singur, dintr-o joacă. Ca să rezulte un tiramisu așa cum îl știm, sunt necesare și suficiente câteva reguli: crema se face din ouă și mascarpone – laptele, smântâna sau frișca nu prea au căuta în jucăria noastră, nu că ar fi ceva greșit dar vorba unui banc celebru, nu mai iese bicicletă ci mitralieră, adică altă jucărie. A doua regulă, ouăle și brânza să fie la temperatura camerei, iar cafeaua prin care se trec pișcoturile să fie rece, ca să nu se îmbibe de lichid în exces. Acum poate să înceapă joaca.

tiramisu-1Ouăle separate în albuș și gălbenuș, gălbenușurile se freacă cu zahăr până devin o cremă spumoasă (cca 2 minute la mixer), se adaugă mascarpone și se omogenizează. Albușurile se bat spumă cu un praf de sare, când începe să se formeze spuma se adaugă zahărul, se bat până devine o spumă fermă. Atenție la acest pas, dacă le bateți la mixer opriți-vă des și verificați textura, ca să nu depășiți momentul în care spuma a ajuns fermitate. Dacă este bătută în exces o va lua cu leșin, adică se va tăia.

Crema de brânză și gălbenușuri se amestecă cu albușurile, într-un mod cât mai delicat, la mână și tel. Acum este momentul când se adaugă întiramisu-2 cremă o lingură de brandy sau amaretto sau câteva picături de esență de migdale. Va rezulta o cremă aerată, pufoasă.

tiramisu-3Urmează montajul în tavă: pe fund se întinde un strat subțire de cremă, pișcoturile se trec unul câte unul scurt prin cafea – care poate fi aromată la rândul ei cu amaretto, brandy sau esență. Se montează primul strat de pișcoturi, se unge cu cremă, urmează al doilea strat, se întinde crema rămasă. Se dă la rece peste noapte, înainte de a fi consumat se pudrează cu un praf de cacao.

Anul Nou poate sa vină, toate cele sunt gata, dar pe tiramisu va fi bătaie sigur, știu din experiența anilor trecuți.

  • cantități pentru o tavă de 32 x 21 cm
  • 250 g – sau 36 de pișcoturi
  • 4 ouă
  • 500 g mascarpone
  • 6 linguri de zahăr – 3 linguri pentru gălbenușuri, 3 și un praf de sare pentru albușuri
  • 350 ml cafea rece
  • 2 linguri de brandy ori amaretto, sau câteva picături de esență de migdale

Este ultima zi din an, vă doresc un An Nou excelent, cu bucurii, reușite, sănătate și multă iubire! Să ne auzim cu bine al anu’ !

Să aveți poftă și la mulți ani!

tiramisu-5

Comments

Powered by Facebook Comments

Leave a Reply

Send this to a friend